Читај ми!

Treba li rehabilitovati Milana Nedića

Pred Višim sudom u Beogradu 12. decembra održaće se prvo ročište u postupku rehabilitacije generala Milana Nedića, piše list "Danas". Istoričar Milovan Pisari ističe da ne treba rehabilitovati čoveka koji je bio nacista i ratni zločinac.

Milovan Pisari je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da apsolutno ne treba rehabilitovati nekog ko je bio saradnik okupatora u Drugom svetskom ratu.

"Nije reč samo o saradniku okupatora, već i je on bio i jedan pravi nacista. General Milan Nedić, kao i ljudi oko njega, nisu bili samo izvršioci naredaba i naređenja nemačke vlasti, nego su se otvoreno zalagali za uspostavljanje nacionalsocijalističkog poretka u ovoj zemlji", napominje Pisari.

Prema njegovim rečima, ceo period vlade Milana Nedića od 1941. do 1944. definiše ga kao ratnog zločinca pogotovo kada je reč o učešću u holokaustu, u borbi protiv pokreta otpora, ali i politizaciji i uvođenju fašizma u Srbiji.

Govoreći o dokumentima koji se nalaze u Arhivu Jugoslavije, Pisari navodi da je građa koja se nalazi u arhivu, kao građa u drugim arhivima, potpuno otvorena.

"Svako može da je pogleda. Ona ne baca drugo svetlo na Nedićeva dela, već samo potrvđuje - ulogu u holokaustu, u genocidu nad Romima, borbi protiv pokreta otpora i drugim zločinima", ističe Pisari.

Kako kaže, postoji velika opasnost da se kao osnov za rehabilitaciju mnogih ratnih zločinaca može navesti to što nije bilo pravičnog suđenja.

"Mislim da je to zastrašujuće. Opasnost postoji. Važno je da se pitamo u moralnom smislu šta se dešava kad rehabilitujemo jednog fašistu ili nacistu. Ne mogu da govorim o pravnom aspektu kao istoričar, ali je moralni aspekt, prema mom mišljenju, u ovom trenutku najvažniji", zaključuje Pisari.

Podnosioci zahteva za rehabilitaciju Milana Nedića su Srpski liberalni savet, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima i porodica Nedić.

Nedićev praunuk, Aleksandar Nedić, kaže da će proces doprineti da se otkrije "prava istina" o njegovom pretku.

Sud je, podseća list Danas, dugo odbijao da započne proces rehabilitacije argumentujući to tvrdnjom da ne može da bude rehabilitovan neko ko nije bio osuđen. Stoga će podnosioci zahteva pred sudom pokušati da ospore uredbu FNRJ kojom je Nedić, bez presude, proglašen za ratnog zločinca.

Milan Nedić je bio predsednik srpske Vlade u periodu nacističke okupacije. Nediću nikada nije suđeno, zbog toga što je, kako je zvanično objavljeno, 4. februara 1946. godine izvršio samoubistvo skokom sa prozora istražnog zatvora. 

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво