Читај ми!

Ko, koga, i kako može da prisluškuje?

Od bračnog druga, poslovnog partnera do političkog protivnika – u privatnoj režiji danas se lako može tajno snimati i prisluškivati.

Naizgled običan kancelarijski sto, ali sat ima kameru, kao i ključ koji je nehajno ostavljen na stolu. Olovka takođe ima kameru, a i osveživač vazduha nije samo osveživač.

I svaki od ovih uređaja ima i prisluškivač. Telefonski razgovori se prisluškuju i pomoću softvera koji se u mobilni telefon ugrađuje daljinski, za 200 evra.

"Sve aktivnosti telefona softver je u stanju da snimi i da pošalje na mejl adresu, čak su moguće i daljinske aktivacije – da se aktivira prednja kamera ili zadnja", kaže Dijana Jovanović iz prodavnice špijunske opreme.

Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje je kažnjivo. Član 143. Krivičnog zakonika propisuje novčane ili zatvorske kazne za one koji tajno snimaju ili prisluškuju, odnosno te materijale daju trećim licima.

Za razliku od privatnih korisnika, državi je za mere prisluškivanja, praćenja i pristupa zadržanim podacima potreban sudski nalog. Na to je obavezuju i pooštreni zakoni o elektronskim komunikacijama i bezbednosnim službama.

"Ali, tehnički ne postoji mašina u koju se guraju sudski nalozi, nego se to omogućava putem interkonekcije, odnosno veze sa operatorima koji omogućavaju komunikaciju", kaže Đorđe Krivokapić, šef fondacije Share Defence.

Ali, operateri često ne vode evidenciju o merama koje primenjuju službe. A službe, upozoravaju istraživači, ponekad izmiču nadzoru parlamentarnih odbora i nezavisnih regulatornih tela.

Katarina Đokić iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku tvrdi da kada službe bezbednosti ili policija vrše presretanje komunikacija samo oni imaju evidenciju o tome i nemoguće je proveriti iz objektivnog izvora koliko puta je ko prisluškivan.

"Jedan veliki problem je da ni same službe ne vode evidenciju, evo, saznali smo da VBA nema evidenciju o broju sprovednih mera posbenih mera prikupljanja podataka", kaže Đokićeva.

Da li je bilo nezakonitog prisluškivanja političara, gotovo nikada nije dokazano. Sve afere pominjane u prethodnoj deceniji završile su gde su i počele – u medijima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво