Читај ми!

Obeležen Međunarodni dan prava javnosti da zna

U primeni Zakona o slobodnom pristupu informacijama ima nespornih rezultata, ali i da problema i incidenata još uvek ima mnogo, o čemu najbolje govori veliki broj žalbi koje prima, poručio je poverenik Rodoljub Šabić prilikom obeležavanja Međunarodnog Dana prava javnosti da zna. Zaslužnima uručena priznanja za doprinos u toj oblasti.

Na skupu su uručena priznanja onima koji daju doprinos ostvarivanju prava javnosti da zna, a pobednik konkursa za "Najbolji informator o radu državnih organa" je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prenosi Tanjug.

Nagradu je, u ime Ministarstva prosvete primio ministar Srđan Verbić.

Nagrada za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu u kategoriji republičkih organa dodeljena je Ministarstvu omladine i sporta.

Za doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama od javnog značaja i transparentnost u radu u kategoriji pravosudnih organa nagrađen je Upravni sud.

Glavna nagrada, za poseban doprinos afirmisanju prava na pristup informacijama i statueta dodeljena je organizaciji Transparentnost Srbija, a posebnu nagradu čini priznanje koje ostaje kod primaoca do narednog dana prava javnosti da zna.

S obzirom na probleme koji još uvek postoje u oblasti prava javnosti da zna, Šabić je naveo da se zbog njih propušta prilika da se ostvare neophodni rezultati u demokratizaciji društva, racionalizaciji aparata vlasti, uspostavljanju kvalitetnijih odnosa u medijskoj sferi, i što je posebno važno, u borbi protiv korupcije, kriminala i zloupotreba.

"S tim u vezi, zabrinjava što je uz već 'klasične' prepreke pravu javnosti da zna, u ovoj godini uočljiva i tendencija da se posebnim propisima ili zakonima u nadležnosti različitih ministarstava pokušavaju kreirati, protivno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, dodatni, otežavajući uslovi za ostavarivanje prava javnosti", tvrdi Šabić.

Poverenik je naveo da će u praksi, koliziju zakona koja se tako izaziva uvek rešavati dajući primat Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, ali će loša i potencijalno veoma štetna tendencija, ugrožavati jedinstvo pravnog poretka i izazivati konfuziju u vezi sa ostvarivanjem prava.

Šabić je istakao i da je na to skrenuo pažnju vladi, te da će se videti sa kojim rezultatom.

Zamenik šefa Misije OEBS u Srbiji Majkl Ujehara rekao je da je pristup građana informacijama koje se nalaze u posedu vlasti doprinosi efikasnom funkcionisanju demokratije.

"Misija OEBS pozdravlja značajan napredak koji je Srbija ostvarila u ovoj oblasti od 2004. godine. Izuzetan i dobar rad nezavisnih institucija u Srbiji doprineo je rastu poverenja građanja u njihovu vladu", rekao je Ujehara.

Kako je dodao, podrška povereniku ne sme da bude uslovljena političkom podrškom.

"Svaki put kada uzmemo u ruke novine, uključimo televiziju, vidimo kvalitet onoga što zavisi od stepena pristupa informacijama", rekao je Ujehara.

Ujehara se osvrnuo na izveštaj poverenika za 2014. godinu, rekavši da on ukazuje na to da vlada nije obezbedila podršku za sprovođenje odluka poverenika, odnosno da je sprovođenje odluka otežano.

Istovremeno je ukazao da je primetan pozitivan pomak što se održava brojem građana koji su tražili informacije, a koji je u porastu.

Građani, prema njegovim rečima, postaju sve više svesni značaja prava na pristup informacijama.

Zaštitnik građana Saša Janković je kazao da Poverenik za informacije od javnog značaja, u uslovima u kojima "država poziva na kršenje tog prava", jer je izvršenje zakona "incidentno", ostvaruje odličan rezultat.

"Suština poverenika bi trebalo da bude da konstatuje da je organ vlasti pravilno postupio, a ne, kao što je u 99 odsto slučajeva, da konstatuje da je država pogrešno postupila i da treba da da informaciju", naveo je Janković.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво