Читај ми!

Po treći put otkriven spomenik Milici Rakić

U beogradskom parku Tašmajdan po treći put je okriven spomenik devojčici Milici Rakić, koja je poginula u NATO bombardovanju 1999. godine.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je Milica Rakić simbol jedne tragedije i ničim izazvanog nasilja. Gradski menadžer Goran Vesić istakao je da se ponovnim postavljanjem spomenika ispravlja velika sramota grada i našeg društva, prenosi Tanjug.

Vulin se zahvalio Gradu Beogradu i Večernjim novostima, koje su 2000. godine inicirale postavljanje tog spomenika, jer, kako je naveo, nisu dozvolili da se ime trogodišnje devojčice utopi u zaboravu i da se slika malog anđela izgubi zauvek.

"Ovaj dan jeste dan kada se sećamo, kada upozoravamo, kada želimo da podsetimo čitav svet da su slike naše pobijene dece morale da ih pogode, učine osetljivijim i prema patnji našeg naroda. Milica Rakić je simbol jedne tragedije, ničim izazvanog nasilja, agresije koja je pokrenula mnoge druge agresije", poručio je Vulin.

Napomenuo je da ni njeno, kao ni imena druge stradale dece, ne sme da bude zaboravljeno. Upitao je da li ćemo ikada saznati kako se zvao čovek koji je pritisnuo dugme u avionu iz koga je ispaljena bomba koja je ubila trogodišnju devojčicu na noši.

Vesić je podsetio da su vandali od 2000. godine u dva navrata uništavali spomenik Milici Rakić, a da će ona sada biti posebno osvetljena i da će imati alarme, kako se to više ne bi dešavalo.

"Nadam se da ćemo svi zajedno ovaj spomenik čuvati i da će ostati trajno sećanje na nevino ubijenu devojčicu i na sav besmisao rata", istakao je Vesić.

Najavio je da će isti takav spomenik biti postavljen i u parku Milice Rakić u Batajnici.

Generalni direktor i glavni urednik kompanije Večernje novosti Ratko Dmitrović rekao je da je spomenik Milici Rakić jedna od tačaka i opomena nama i svima koji prolaze Tašmajdanskim parkom da se prisete šta nam se, apsolutno nezasluženo, dešavalo 1999. godine.

Spomenik Milici Rakić besplatno je uradila livnica "Jeremić", a njen autor je Katarina Tripković.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво