Mađarska za zaštitu šengenske granice

Mađarska ne prihvata ilegalne prelaske granice i zbog toga će sledeće nedelje parlamentu predložiti set zakona čiji je cilj da se zaštite šengenske granice, rekao je na brifingu sa novinarima Janoš Lazar, vodeći ministar u kabinetu predsednika Vlade Mađarske.

Janoš Lazar je naveo da je stanje sa migrantima "neizdržljivo" i da je naloženo ministru spoljnih poslova Peteru Sijartu da o dešavanjima sa izbeglicama na mađarsko-srpskoj granici hitno izvesti Brisel i Berlin, javlja dopisnik RTS-a.

Evropska Unija ne nudi Mađarskoj pomoć u zaštiti šengenskih granica, ali mađarskoj Vladi je to obaveza i mi ćemo to učiniti, rekao je Lazar.

Migranti su sve agresivniji, odbijaju da se registruju, donose bolesti kakvih u Mađarskoj odavno nije bilo i to mađarska Vlada neće tolerisati.

Lazar je naglasio da Mađarska i dalje garantuje politički azil  po međunarodnim standardima, ali ilegalne prelaske granica neće dozvoliti.

Zbog toga će naredne nedelje parlamentu Mađarske biti predložen set zakona i izmena Krivičnog zakonika, po kome će ilegalan prelazak granice i rušenje ograde na mađarsko-srpskoj granici biti tretirano kao krivično delo, a biće pooštrena kaznena politika prema krijumčarima ljudi.

O svim ovim merama, mađarska Vlada će u tranzitnim zemljama, među kojima je i Srbija, pokrenuti informativnu kampanju, kako bi se ilegalni migranti uverili da ne dolaze u Mađarsku.

Prva linija ograde na mađarsko-srpskoj granici sa bodljikavom žicom biće završena do 31. avgusta, a od 1. septembra na granici će migrante dočekivati i specijalne policijske jedinice graničara.

Druga linija ograde visine 3,5 metara gradi se iza prve i ona treba da bude završena najkasnije do 30. oktobra, najavio je vodeći ministar u kabinetu Viktora Orbana.

Inače, posle jučerašnjeg incidenta u mađarskom mestu Reske, kada je policija upotrebila suzavac protiv migranata, jutros je na ulazu u Mađarsku relativno mirno. Migranti tvrde da je mađarska policija neke od njih vratila u Srbiju. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво