Читај ми!

SPC objavila "sumnjivu" fotografiju iz muzeja Nikole Tesle

SPC je objavila fotografiju iz Muzeja Nikole Tesle za koju tvrdi da najbolje svedoči o razlozima za premeštanje urne sa ostacima čuvenog naučnika, javila je agencija Beta.

"O tačnosti reči i potpunoj umešnosti predloga Njegove Svetosti Patrijarha i mnogobrojnih uglednih ličnosti najbolje svedoči slika u prilogu. Komentar nije potreban", navodi se u saopštenju koje je potpisao mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Na fotografiji se vide četiri mlade osobe koje sede u "turskom sedu" na prostirci na podu blizu urne.

Kako se navodi u saopštenju, vest da je predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević izjavio da je preseljenje urne Nikole Tesle tražila SPC i da je u pitanju inicijativa patrijarha Irineja zbog satanističkih obreda u muzeju, "kod mnogih je izazvala nevericu, a kod nekih i podsmeh".

Mitropolit Porfirije izrazio je uverenje da bi se većina ljudi složila da posmrtni ostaci ne treba da budu pohranjeni u muzeju.

"Pogotovo ako se radi o Nikoli Tesli, krštenoj duši, sinu pravoslavnog sveštenika, sestriću pravoslavnog mitropolita, sahranjenog posle pravoslavnog opela koje su služili pravoslavni sveštenici protojerej Dušan Šukuletović i protojerej Milan Mrvicin", navodi se u saopštenju.

Osim toga, mitropolit Porfirije tvrdi da je telo Nikole Tesle kremirano po želji njegovog sestrića Save Kosanovića i da u naučnikovoj zaostavštini "nikada nije pronađeno ništa što bi moglo da uputi da je kremacija bila njegova želja".

Број коментара 17

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво