Читај ми!

Sećanje na žrtve Jasenovca

U Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj obeležen Dan sećanja na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac. Tišina se najglasnije čuje u Jasenovcu, poručio je premijer Srbije Aleksandar Vučić. Sloboda je najskuplja reč u srpskom jeziku, kaže predsednik RS Milorad Dodik.

Jasenovac je najstrašnije stratiše i svojevrsni ponor ljudske vrste, ali je na nama da premostimo taj ponor iskrenim praštranjem, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić dodavši da je to potez koji zahteva svest, ali i hrabar potez koji moramo učiniti svi zajedno.

Vučić je, na ceremoniji obeležavanja "Dana sećanja" na žrtve genocida u koncentracionom logoru Jasenovac, na spomen obeležju u Memorijalnom centru Donja Gradina u Republici Srpskoj, poručio da na tom mestu jasno srpski narod kaže da ne pristaje na smrt, da će čuvati svoju otadžbinu i rod, i da će se boriti za život, bez želje da se ikada sveti, ali i da nikada neće zaboraviti.

Kako je naveo, u ovoj plodnoj ravnici, ubrzo po formiranju ustaške Nezavisne države Hrvatske, uspostavljen je najveći logor smrti, koji je ujedno bio i jedan od najvećih u Evropi, gde je vršeno sistematsko likvidiranje civila, a stradalnici su bili krivi samo zato što su Srbi, Jevreji, Romi i oni koji nisu želeli da služe ustaškim i okupacionim snagama.

"Ovde je mračna strana ljudske vrste ispisala svoje najstrašnije strane", naglasio je Vučić dodajući da su tu pokušali da istrebe Srbe, da zatru naše ćirilično pismo, naše seme, bez milosti i griže saveti.

Kako je naveo, kada je dolazio na ovo stratište nije znao šta da radi, da li da ćuti, pošto smrt ćuti, a veliki broj žrtava zahteva večnu tišinu; da li da vrišti, zato što svaki zločin vrišti, a ovoliki zločin traži da vrišti čitav svet, ili da plače, jer su nestali mnogi, među njima 20.000 dece, koji nisu mogli da se raduju svom detinjstvu i umrli su u paklenim mukama.

Prema njegovim rečima Jasenovac je mesto našeg najvećeg stradanja, ali i postojanja i dodao da su nas ovde skupljali da nas unište, a da ćemo se skupljati da živimo i da više nikada ne dozvolimo da nas ubijaju.

O obimu zločina govori činjenica da se i 70 godina od proboja zatočenika obavljaju istraživanja, identifikuju žrtve, jer hiljade porodica ne postoje na spiskovima, a na nama je da ne dozvolimo da se zaborave.

"Ne smemo i nećemo da dozvolimo da nas ponižavaju govoreći kako mnogi koji su ubijeni u stvari nisu ni živeli. Sukobe 90-tih nemoguće je razumeti bez shvatanja značenja reči Jasenovac, dubine bola i patnje srpskog naroda, kolektivnog straha od istrebljenja zapadno od reke Drine. Naše sećanje nije matematičko ni političko, već ljudsko, zasnovano na iskonskoj potrebi da se saoseća sa onima nad kojima se vrši nasilje, posebno ovako strašno", poručio je Vučić.

Istakao je da Jasenovac i njegove bezbrojne žrtve ne smeju da razdvajaju buduće generacije. Jasenovac mora da postane mesto zajedničkog okupljanja, sećanja, učenja i suočavanja sa prošlošću, molitve i praštanja, podvukao je premijer.

"Mržnja koja je gradila Jasenovac i Gradinu je strašna, tuga koju izaziva je strašna, a čak i oprostiti ovde je strašno - moramo i možemo, ali je strašno. S toga ovde možemo samo dve stvari da uradimo. Prva je pognemo glavu, da je spustimo u položaj onih koji je nisu spuštali ni pred klanje, da odamo počast i pokažemo da se sami kajemo pred svakim zločinom koji je počinila naša vrsta, koja se zove čovek, ponekad bez ikakvog razloga, a posle da podignemo glavu visoko i kažemo: vi krvnici ste uradili svoj posao, ali slabo, mi smo opstali i živimo. Živi Srbija, živi Srpska", naglasio je Vučić.

Dodik: Želimo mir, ali ne zaboravljamo

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je iz Donje Gradine da takav zločin nije viđen na ovim prostorima - ni pre, ni posle.

Zato, dodao je, "Jasenovac ostaje kao svedok vremena da jedna fašistička tvorevina, NDH svojom ideologijom i nastojanjem da Srbe skloni sa ovih prostora, nije oklevala da to učini ni prema deci, kojih je ubijeno preko 20.000".

Kako je rekao, ta deca nisu znala ni zašto se tu nalaze i verovala su da će jednog dana izaći, ali su ubijena samo zato što su pripadala srpskom narodu i što nisu spremna da svoju slobodu tek tako daju.

"Zato je ključna reč ovde sloboda, najskuplja reč koja u srpskom narodu postoji je sloboda, da se živi da se preživi genocid. Sloboda je bila i poruka nama da se borimo za buduće i sve naše generacije, da tu slobodu živimo na pravi način. A sloboda je za nas uvek značila način na koji ćemo preživeti, sloboda je danas borba za naša prava. Sloboda je danas jedina želja svih nas, slobodu moraju da razumeju oni koji pokušavaju da nam kreiraju život, sloboda je bila na usnama onih koji su nam doviknuli da branimo otadžbinu, jezik i krsnu slavu", poručio je Dodik.

Predsednik Republike Srpske je rekao i da "nismo razumeli da vapaj i stradanja koji su nesumnjivo genocidnog karaktera bila poruka da Srbi nikada ne smeju dozvoliti da budu sterani u države koje ih tako bezočno likvidraju".

"Zato ratove iz 90-ih godina ne može niko da shvati, a da se ne okrene i pogleda šta je bilo u Jasenovcu i šta je bilo sa Srbima u Drugom svetskom ratu", rekao je Dodik.

Zato smo, poručio je Dodik, danas ovde na mestu velike tuge koja nikada neće otići odavde, tuge koja je lelek, plač jauk, koja se razlaze ovom šumom poljima, u našim drušama i u našim srcima i nikada neće nestati.

Prethodno su vence položili premijer Vučić i savetnik predsednika Srbije Oliver Antić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U spomen stradalim Romima, Jevrejima i Srbima vence su položile i delegacije preživelih logoraša, boračkih udruženja, Izraela, diplomatski kor.

Gradonačelnik Modine iz Izraela poručio je okupljenima da jevrejski narod ne može ni da zaboravi ni da oprosti.

"Jevrejski narod je izašao iz holokausta ranjen, ali još uvek diše i nikada više Jevreji neće biti bez zaštite i bez doma, istakao je gradonačelnik Modine Haim Bivas.

"Nikada nećemo poveriti našu bezbednost strancima, a ne možemo se ni osloniti na dobrotu stranaca. Bićemo jaki, odlučni i posvećeni odbrani našeg naroda, zaustaviti svaku ruku koja se podigne na nas, da nam naudi, bilo gde u svetu", poručio je Bivas.

Osim premijera Srbije i savetnika predsednika Republike, obeležavanju Dana sećanja prisustvovali su i ministri u Vladi Srbije: Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Bratislav Gašić, Vanja Udovičić, Željko Sertić, Nikola Selaković, zamenik predsednice Skupštine Srbije Igor Bečić, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Dan sećanja na žrtve Jasenovca obeležava se povodom oslobađanja ustaškog konclogora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u porobljenoj Evropi, koji istoričari nazivaju i "Aušvic za Srbe".

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво