Читај ми!

Izveštaji o udesu helikoptera, primarna odgovornost na članovima posade

Odgovornost za udes vojnog vazduhoplova primarno je na članovima posade helikoptera XT-48, objavilo je Više javno tužilaštvo. Postoji sumnja da deo odgovornosti snosi i jedan broj pripadnika Vojske Srbije, kao i civilna lica, smatra Tužilaštvo. Objavljeni izveštaji komisija koje su formirali načelnik Generalštaba i komandant RV i PVO.

Više javno tužilaštvo objavilo je početna saznanja u vezi sa istragom o padu vojnog helikoptera 13. marta, kada je stradalo sedam osoba. Ministarstvo odbrane Srbije je objavilo izveštaje obe komisije koje su se bavile ovom tragedijom.

Izveštaj Komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije 

Izveštaj stručne komisije koju je formirao komandant RV i PVO 

U saopštenju Tužilaštva se navodi da se "u ovoj fazi utvrđivanja činjenica i okolnosti pod kojima se dogodila nesreća došlo do početnih saznanja".

Ističe se da je odgovornost za udes vojnog vazduhoplova primarno na članovima posade helikoptera XT-48. Takođe se navodi da postoje osnovi sumnje da deo odgovornosti snosi i jedan broj aktivnih pripadnika Vojske Srbije.

Postoje i indicije za eventualnu odgovornost i određenog broja civilnih lica.

Tužilaštvo je došlo do saznanja na osnovu nalaza i mišljenja Komisije za ispitivanje uzroka udesa vojnog vazduhoplova i ostalih pribavljenih isprava i dokumenata u vezi sa udesom.

Tužilaštvo saopštava da će sprovesti istražne radnje protiv određenog broja lica u cilju potpunog utvrđivanja svih relevantnih činjenica u vezi sa konkretnim događajem.

"Ujedno Vas obaveštavamo da je Više javno tužilaštvo u Beogradu saglasno sa Ministarstvom odbrane da podatke sadržane u sačinjenim izveštajima učine dostupnim javnosti", saopštilo je Više javno tužilaštvo u Beogradu.

Objavljeni izveštaji vojnih komisija 

Ministarstvo odbrane Srbije objavilo je, zatim, Izveštaj komisije koju je formirao načelnik Generalštaba Vojske Srbije, kao i Izveštaj komisije koju je formirao komandant RV i PVO.

U zaključcima prvog izveštaja se navodi da je "u najboljoj nameri da se spasi život petodnevne bebe iz Novog Pazara došlo do određenih propusta u realizaciji propisanih procedura tokom izvršenja zadatka".

Komisija zaključuje i da postoje elementi odgovornosti vojne organizacije u pripremi i izvršenju zadatka dežurne ekipe. Ističe se da propusti, navedeni u izveštaju, nisu neposredno prouzrokovali nastanak vanrednog događaja, udes helikoptera HT-48.

Komisija predlaže i da se pokrene postupak za utvrđivanje odgovornosti za general-majora Ranka Živaka, brigadnog generala Predraga Bandića, komandanta 204. vazduhoplovne brigade, pukovnika Ljubomira Josifovića i pukovnika Gordana Pavlovića.

Komisija koju je formirao komandant RV i PVO zaključila je da je "ljudski faktor" osnovni uzrok udesa,  koji se "ogleda u neadekvatnom upravljanju vazduhoplovom u složenim meteorološkim uslovima".

"Posada je najverovatnije doživela prostornu dezorijentaciju kao posledicu zamora, emocionalne prenapregnutosti i kompromitovanom funkcijom pažnje, usled čega ne uspeva da odredi položaj vazduhoplova u prostoru pomoću instrumenata. Prisustvo alkohola kod vođe posade i letača tehničara pojačava prethodne manifestacije", navodi se u izveštaju komisije koju je formirao komandant RV i PVO.

RTS je prethodno nezvanično saznao da u izveštaju tehničke komisije piše da je obdukcioni nalaz pokazao da je pilot Omer Mehić imao 0,68 promila alkohola u krvi, i 1,3 promila u urinu. Pre ulaska u helikopter, nezvanično saznajemo, nije urađen alko-test, iako je to predviđeno pre svakog leta.

U izveštaju se navodi i da je pre poletanja helikoptera general Predrag Bandić, u skladu sa procedurama informisao združenu operativnu komandu koja je potom informisala načelnika Generalštaba Ljubišu Dikovića – on je u roku od šest minuta mogao da spreči poletanje, promeni parametre leta ili da zeleno svetlo za poletanje.

Vojni helikopter je pao u Surčinu 13. marta uveče, kad je poginulo svih sedam osoba koje su se nalazile u letelici: četiri vojna člana posade, dva zdravstvena radnika i beba kojoj je trebalo da bude ukazana pomoć.

Izveštaji vojnih komisija objavljeni su na sajtu Ministarstva odbrane Srbije

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво