"Mediji bi trebalo da budu zaštitnici privatnosti"

Mediji treba da imaju proaktivnu ulogu u zaštiti privatnosti građana i podataka o ličnosti i da u izveštavanju nađu pravu meru između javnog interesa i zaštite tog prava, rečeno je na okruglom stolu o ulozi medija u razvoju svesti o zaštiti podataka o ličnosti.

Pomoćnik generalnog sekretara službe Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Radoje Gvozdenović istakao je da mediji ne vode računa o zaštiti privatnosti i podataka o ličnosti i ne podižu, nego čak snižavaju svest čitalačke publike o zaštiti tog prava, prenosi Tanjug.

Gvozdenović je naveo da je glavni problem Zakon o zaštiti podataka o ličnosti koji ne prati trendove informatičke ere i ograničava rad Poverenika u slučajevima kada mediji krše zakon.

Na okruglom stolu koji je organizovalo Društvo za informatiku Srbije u saradnji sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, rečeno je da je Povernik u 2013. godini pokrenuo 1.140 postupaka za zaštitu ličnih podataka.

Advokat Slobodan Kremenjak kaže da se već 20 godina bavi medijima i da u 99 odsto slučajeva ako se novinar pridržava profesionalnih standarda, uradiće dobru stvar i sa stanovišta prava.

Prema rečima sudije Apelacionog suda u Beogradu Dragice Popesku, mediji u izveštavanju treba da vode računa o dostojanstvu ličnosti i da privatnost mogu ugroziti i lažima i istinitom informacijom.

Popesku je rekla da se u medijima najčešće krši pravo na čast i ugled i dostojanstvo ličnosti, a tužbama protiv medija najčešće se pred sudom traži nadoknada štete zbog pretrpljene duševne boli.

Predsednik Društva za informatiku Srbije Nikola Marković upozorio je da u svetu, kao i u Srbiji, raste ugroženost ličnih podataka navodeći da se u eri informacionog društva lični podaci olako postavljaju na društvenim mrežama i otkriva se privatnost.

"Svi smo potencijalni objekti nadzora", kaže Marković i ističe da nije za širenje paranoje, ali da treba biti obazriv, jer sve što se postavi na društvene mreže i Ineternet trajno ostaje zabeleženo.

Navodeći da u Srbiji 2,8 miliona ljudi koristi Internet, Marković je naglasio da je potrebno podizati svest o zaštiti ličnih podataka i da svojim ponašanjem ne treba da dozvolimo da postanemo informaciono nadzirano društvo.

"Zalažemo se za što širu primenu Interneta, ali Internet ima stalnu tendenciju smanjenja privatnosti", rekao je Marković i istakao potrebu da mediji informišu javnost o zaštiti podataka o ličnosti.

Upozorio je na porast sajber kriminala, krađu identiteta, brojeva platnih kartica, lozinki i pinova navodeći da smo svi potencijalni objekti nadzora i špijunaže.

Marković je poručio da treba biti obazriv i čuvati lične podatke, ažurirati operativne sisteme i antivirus programe, izbegavati sumnjive sajtove, ne otvarati mejlove od nepoznate osobe i kontrolisati šta deca rade na Internetu.

Novinar "Politike" Milan Mišić kaže da je narušavanje privatnosti surova realnost i da je privatnost nešto što je nekad postojalo, a sada je samo lepa uspomena, ali i poručio da ne treba odustati od zaštite tog prava.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво