Sećanje na Zorana Đinđića

Porodica, članovi vlade, bivši saradnici, predstavnici političkih stranaka i građani odaju počast premijeru Zoranu Đinđiću na godišnjicu njegovog ubistva.

Supruga ubijenog premijera Zorana Đinđića, Ružica, i sin Luka položili su cveće i odali poštu na Đinđićevom grobu u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu, prenosi Tanjug. 

Članovi Vlade Srbije, predvođeni premijerom Aleksandrom Vučićem, jutros su odali poštu i položili venac na spomen-ploču u dvorištu Vlade, gde je 12. marta 2003. godine ubijen premijer Zoran Đinđić.  

Venac na mestu ubistva položio je premijer Vučić, a počast Đinđiću odali su i ministri Ivica Dačić, Nebojša Stefanović, Bratislav Gašić, Rasim Ljajić, Kori Udovički, Aleksandar Vulin, Srđan Verbić.

"Na godišnjicu smrti čoveka koji je tvrdio da će Srbija biti onakva kakvu je sami napravimo, vreme je da prestanemo da se delimo, bar oko onoga što je bio cilj svakoga ko je, u našim podelama, položio svoj život", naveo je premijer Vučić u pisanoj izjavi za medije povodom godišnjice ubistva Zorana Đinđića. (Ovde možete pogledati pisanu izjavu Aleksandra Vučića).

Vence u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, gde je premijer sahranjen, položili su i članovi Đinđićeve vlade: Goran Pitić, Aleksandar Vlahović, Gordana Matković, Slobodan Milosavljević i Dragoslav Šumarac.

Članovi Vlade Srbije čiji je premijer bio Zoran Živković odali su poštu i položili cveće na spomen-ploču u dvorištu Vlade.

Živković je rekao da su ubistvom Đinđića reforme zaustavljene pozvavši elitu u Srbiji da nastavi njegovim putem.  

Živković je potom sa delegacijom Nove stranke položio venac na Đinđićev grob. U Aleji velikana venac je položila i delegacija Socijaldemokratske stranke predvođena Borisom Tadićem.

Članovi DS-a, na čelu s predsednikom Bojanom Pajtićem peške su stigli od sedišta stranke do Novog groblja, položili venac i cveće i odali poštu ubijenom lideru.

Pajtić je položio venac, a potom su članovi DS-a položili žute ruže. Članovi DS-a krenuli su iz sedišta stranke oko 10.30, a pridružilo im se nekoliko stotina građana.

Na čelu kolone koja se kretala ulicama bili su: Dragan Šutanovac, Borislav Stefanović, Dragoljub Mićunović, Gordana Čomić, Goran Ješić, Vladimir Todorić.

Pajtić je novinarima rekao da Zorana Đinđića smatra jedinim reformatorom od uvođenja višestranačja u Srbiji, a da su na vlasti oni koji su se radovali njegovoj smrti. Na Pajtićevu izjavu reagovao je SNS ocenivši da je Pajtićevo ponašanje "dno dna srpske političke scene".

Liberalno-demokratska partija organizovala je "Šetnju za Zorana" koja je krenula iz Simine ulice preko Terazija, dvorišta Vlade Srbije do Novog groblja.

Nakon što je položio cveće u dvorištu Vlade Srbije, Čedomir Jovanović je rekao da u Srbiji još nije stvoreno društvo koje bi bilo dostojno Đinđićeve žrtve.

Članovi Demokratske stranke u Kragujevcu i građani, polaganjem cveća i paljenjem sveća pored spomen-ploče Zoranu Đinđiću u istoimenoj ulici, obeležili su dvanaestu godišnjicu ubistva prvog demokratskog premijera Srbije. 

Godišnjicu ubistva Zorana Đinđića obeležio je i Gradski odbor Demokratske stranke u Čačku.

Polaganjem venaca i cveća na Plato dr Zorana Đinđića u Subotici, članovi Gradskog odbora DS-a i Nove stranke, kao i građani, odali su poštu, kako je rečeno, jedinom istinskom reformatoru u Srbiji.

Đinđić je pogođen hicem u grudi, u dvorištu zgrade srpske vlade 12. marta 2003. u 12.25, a njegov telohranitelj je tom prilikom ranjen.

Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS). Vlada na čijem čelu je bio izabrana je 25. januara 2001. godine.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво