Zakon o "nestalim bebama" do kraja maja

Više od 200 poroduca u Srbiji sumnjaju da im bebe nisu umrle u porodilišti, već da su prodate. Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić najavio je da bi do kraja maja trebalo da bude donet zakon o nestalim bebama.

Vekić je za RTS kazao da će danas biti održan i prvi pripremni sastanak uoči formiranja vladine radne grupe koja će, pored ostalog, raditi na izradi tog zakona.

U njoj će, kako je objasnio, raditi predstavnici tri ministarstva - zdravlja, pravde i unutrašnjih poslova.

Upitan zašto će to pitanje biti rešeno lex specijalisom, Vekić je objasnio da je procena da se samo novim zakonom mogu pokrenuti goruća pitanja.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima, Vekić je kazao da je kontrola u porodilištima pooštrena, da su angažovane i zdravstvene inspekcije koje uredno kontrolišu sve procedure.

"Kamere još nismo instalirali, plan je da se i one uvedu u porodilišta. Za sada samo administrativno strožije kontrolišemo porodilišta", rekao je Vekić.

Presudom Suda u Strazburu, još pre dve godine utvrđeno je da je Srbija povredila pravo na privatnost i porodični život Zorice Jovanović, jer je njen sin, rođen 30 godina ranije, pod neverodostojnim okolnostima proglašen mrtvim u porodilištu.

Srbija je isplatila naknadu nematerijalne štete i sudske troškove porodici Jovanović, ali je ostao neispunjen nalog da do seprtembra prošle godine odgovori majci šta se desilo sa njenom bebom.

Istovremeno je trebalo utvrditi proceduru za pokretanje istrage o sudbini još stotinu beba čiji su se roditelji obratili sudu u Strazburu, kao i brojnih drugih porodica koje nisu stigle do najviše evropske sudske instance.

Krajem prošle godine, ministri pravde i zdravlja Nikola Selaković i Zlatibor Lončar dogovorili su se o donošenju posebnog zakona o nestalim bebama.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво