Predstavljen novi raketni sistem "Morava"

Novi, domaći, raketni sistem – samohodni višecevni modularni lanser raketa "Morava" predstavljen je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme Tehničkog opitnog centra, u Nikincima.

Posle pet godina razvoja izvršeno je i probno gađanja iz raketnog sistema "Morava". Novi lanser raketa proizvod je domaće tehnologije. Sličan sistem ima 17 zemalja u svetu.

Pukovnik Zoran Rajić, direktor Vojnotehničkog instituta, rekao je da su znanja koja su stečena kroz razvoj ovog sistema – primenljiva i na drugim sistemima.

"Ja sam govorio o novim navigacionim sistemima, o sistemima za upravljanje vatrom, o novoj tehnologiji za izradu lansirnih cevi. Sve su to tehnologije koje imaju primenu i u drugim sredstvima, tako da će ova znanja pomoći svima nama i državi i Vojnotehničkom institutu da na lakši način dođe do drugih kompleksnijih sredstava", naveo je Rajić.

Razvoj sistema je koštao milion evra. Može da koristi više vrsta municije. Maksimalni domet je 35 kilometara. Prvo gađanje je izvedeno sa pet raketa "grad", a drugo sa jedanaest raketa "oganj", koje su ispaljene u rafalu na ciljeve udaljene deset i po kilometara.

Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da je značajno za Vojsku Srbije uvođenje jednog takvog sistema i da će bitno povećati operativne sposobnosti.

"To je još jedan proizvod pre svega srpske pameti, još jedan proizvod srpske vojne industrije", rekao je Gašić.

Najnovije sredstvo artiljerije u potpunosti je razvijeno u Vojnotehničkom institutu, a proizvedeno u fabrikama "14. oktobar" i "Krušik", dok su kooperanti FAP, "Prva petoletka" i drugi proizvođači. Uvođenje prototipa u naoružanje naše vojske očekuje se ove godine.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво