Читај ми!

Kako preživeti postprazničnu depresiju

Za mnoge je danas prvi radni dan, ali i za one koji su počeli da rade u ponedeljak, ili čak i ranije - važi isto: postpraznična depresija nas sve "kači" bez izuzetka. Kako preživeti neraspoloženje zbog povratka na posao?

Što smo slavili, prošlo je - a sad svi na svoje radne zadatke. Neki kažu da je polazak na posao mnogo dramatičniji kada se ne radi duže.

Najduže neće raditi oni koji osim Nove godine slave i sva tri dana Božića. Oni koji su se na posao vratili već u ponedeljak ili danas - odmorni su, ali ne i u formi.

Pojedinima je na poslu bilo teško zbog mnogo posla, dok drugi kažu da ništa nisu radili.

Za one kojima posao pada teže nego rekreacija nema univerzalnog saveta kako da prebole kraj mini odmora. Ipak, mogu sebi da malo olakšaju.

Srećniji - koji su otputovali treba da se vrate bar dan ranije, radne obaveze lakše se prihvataju kada su koferi raspakovani.

"Nikako ne treba da odugovlačimo sa povratkom na posao, kreću pripreme dan ili dva ranije. Treba razmišljati o rutinama i obavezama koje će nas čekati na poslu, ali i o dragim kolegama koje ćemo se sresti kojima ćemo čestitati praznik", ističe psiholog rada Vesna Mijaljević.

Osim plana čestitanja, treba napraviti i plan rada, ali ne rigorozan.

"Nije lako postaviti sebi ciljeve i onda dolazite u situaciju šta ako ih ne ispunim i onda ako nam je palo raspoloženje možemo da se dodatno obeshrabrimo", navodi Mijaljevićeva.

Za obeshrabrene dobra i loša vest. Tek smo počeli da praznujemo ove godine. Na prvi neradni dan računajte u februaru. Na produženi vikend tek u aprilu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво