Читај ми!

Leci protiv Roma

Organizacija "Srbska akcija" ubacuje u poštanske sandučiće Beograđana letke koji pozivaju na nasilje nad Romima, navodi Antifašistička akcija Novi Sad na svom Fejsbuk profilu. Pojedini mediji javljaju da se leci dele i u drugim gradovima Srbije. Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić podnela krivičnu prijavu protiv autora letka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije saopštilo je da intenzivno radi na otkrivanju i identifikaciji osoba koje su napravile i distribuirale letke u kojima se poziva na nasilje prema Romima.

"Republika Srbija neće tolerisati bilo kakav vid diskriminacije i policija će zaštititi slobodu i bezbednost svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, političku, versku i bilo koju drugu orijentaciju", navodi se u saopštenju.

Antifašistička akcija Novi Sad je na svom Fejsbuk profilu objavila fotografiju letka uz komentar da letak sadrži "najprimitivniji oblik fašističke propagande u kom se poziva na nasilje nad Romima koji se apostrofiraju kao uzrok materijalne bede u kojoj većina građana Srbije živi", prenosi Tanjug.

"U pitanju je osnovna fašistička doktrina skretanja pažnje sa pravih uzroka ekonomskog stanja. Baš kao što je Hitler tridesetih u Nemačkoj izmislio uzrok ekonomske krize u Jevrejima, čime je skrenuo pažnju sa pravih krivaca za stanje u kom se Nemačka nalazila – krupnih kapitalista – tako i danas domaći fašisti, umesto u političku elitu i tajkune, upiru prstom u Rome", piše na Fejsbuk profilu AFA Novog Sada.

Ta organizacija navodi da "na svu sreću, građani nisu toliko slepi i naivni da poveruju da je za materijalno stanje u kom se nalaze kriva najobespravljenija i najugroženija etnička grupa u društvu, čijih 99 odsto pripadnika živi u apsolutnoj bedi, ispod minimuma ljudskog dostojanstva".

"Ipak, nalaženje krivca u obespravljenim i bespomoćnim često je lakši izbor. Stoga ovo treba ozbiljno shvatiti i suprotstaviti se siledžijama i onemogućiti im da vrše svoju prljavu propagandu", naglašavaju u AFA.

Poziv da se kazne autori letaka

Nacionalni savet romske nacionalne manjine Srbije osudio je pojavu antiromskih letaka ekstremističke organizacije "Srbska akcija", prenosi Beta.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Vitomir Mihajlović naveo je da je pojava takvih letaka sramna i da predstavlja veliku uvredu za sve Rome.

"Osuđujem ovaj postupak gde se bez ikakvog zazora poziva na linč svih Roma. Leci predstavljaju jasnu poruku da Romi nekome smetaju i da su ugroženi. Uvredljivo je i što su, prema rečima autora ovog strašnog teksta, svi Romi svrstani u isti koš – i oni iz nehigijenskih naselja i oni koji su profesori, doktori, uspešni i ravnopravni članovi društva", naveo je Mihajlović.

Kako je ukazao, Rome je najlakše okriviti jer su nezaštićeni.

"Molimo nadležne državne organe da preduzmu odgovarajuće mere protiv počinilaca i kazne ih, a takođe molimo i sve poštene građane Srbije da osude ovaj čin ektremnog nacionalnizma, nacizma i fašizma", apelovao je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade Srbije Kori Udovički takođe oštro osuđuje pojavu takvih letaka i pozvala je nadležne da hitno pronađu odgovorne za letke sa porukama mržnje.

"Moramo pokazati jasnu spremnost i odlučnost države da se stane na put raspirivanju nacionalne mržnje", kaže Udovički.

Ministarka ističe da ovakvi leci omalovažavanjem pripadnika romske zajednice i širenjem panike indirektno pozivaju na nasilje.

Udovički ističe da se ne sme dopustiti da se u Srbiji širi nasilje i ugrožavaju životi pripadnika bilo koje nacionalne manjine, da se kroz govor mržnje i predrasude sramno degradiraju građani i građanke ove zemlje.

"Bilo kakvo direktno i indirektno pozivanje na nasilje na pripadnike nacionalnih manjina mora se procesuirati i osuditi", ističe Udovički.

Potpredsednica naglašava da je Srbija država svih svojih građana, a njihova bezbednost je osnov za razvoj društva, države i za veću toleranciju, koja uključuje i punu integraciju manjina.

Omerović: Fašizam na delu

Predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović ocenio je da su leci koji pozivaju na istrebljenje Roma "ekstremizam i fašizam na delu", te da policija mora hitno da pronađe inicijatore i organizatore tog "čina zla", prenosi Tanjug.

 

Omerović je u izjavi dostavljenoj medijima, najavio i da će u Skupštini Srbije, po hitnom postupku, tražiti da bude doneta Deklaracija protiv nasilja i govora mržnje.

"Ako ne vidimo da je to fašizam na delu, onda smo prihvatili da je to dozvoljeno, onda smo svi saučesni i u tom otvorenom pozivu na linč", naglasio je Omerović.

Od policije je zatražio da hitno pronađe inicijatore i organizatore tog čina zla i da društvo tako pokaže da se ne sme pozivati na nasilje i linč drugih.

"Danas su Romi krivi za sve, sutra će to biti predstavnici LGBT populacije i ostali samo zato što su drugačiji. Tako počinje zlo – sa pozivima, lecima, jezikom mržnje, pa onda ide nasilje, ubistvo. Da li smo nešto naučili iz istorije?", upitao je Omerović.

Deljenje letaka Omerović je nazvao veoma opasnim, zbog čega se ne sme olako preći preko takvih pojava jer zatvaranje očiju pred tim ekstremizmom samo može ohrabriti aveti prošlosti.

"Ne smemo više čekati. Država mora odmah da reaguje", zaključio je Omerović.

I političke stranke oštro su osudile deljenje antiromskih letaka i pozvale državu da hitno reaguje.

Број коментара 35

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво