Izdavači protiv predloženog Nacrta zakona o udžbenicima

Predloženi Nacrt zakona o udžbenicima treba povući iz procedure zato što svojim odredbama o ponovnom odobravanju udžbenika stvara nesigurnost za izdavače i autore, a kvalitet udžbenika se nijednom rečju i ne pominje, rečeno je na tribini Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije.

Predsednik Izvršnog odbora Udruženja izdavača i član Radne grupe za izradu nacrta tog zakona, Siniša Ješić ocenio je da mnogo elemenata tog teksta nije usklađeno sa savremenim shvatanjem udžbenika, prenosi Beta.

"U uvodnom delu obrazloženja piše da je novi zakon o udžbenicima potreban zato što prethodni zakon nije omogućio povećanje kvaliteta udžbenika. Mi se sa takvom ocenom ne slažemo jer nije moguće da tokom prethodnih pet-šest godina nismo dobili kvalitetnije udžbenike. Da smo u pravu, potvrđuju i bolji rezultati naših učenika na testovima PISA", rekao je Ješić na skupu u Beogradu.

Ocenio je da pravovremenost i uvažavanje kvaliteta udžbenika moraju biti imperativ pri izradi novog zakona, dodavši da se članovi radne grupe na sastancima u Ministarstvu prosvete nauke nisu izjašnjavali o primedbama Udruženja izdavača na nacrt Zakona.

Članica Izvršnog odbora Udruženja izdavača i direktorka "Kreativnog centra" Ljiljana Marinković ocenila je da je predloženi Nacrt zakona "rigidan" prema izdavačima i autorima.

"Izrada udžbenika je kompleksan posao koji, da bi se obavio kvalitetno, zahteva stabilnost, a svaka nova godina donosi neizvesnost u pogledu izdavačke delatnosti. Predloženi Nacrt zakona nigde ne pominje kvalitet udžbenika, za njegove odredbe je samo važno koliko košta udžbenik i kome idu pare", rekla je Marinkovićeva.

Dodala je da je pre donošenja novog zakona o udžbenicima neophodno definisati kakvo obrazovanje želimo, kakav treba da bude njegov cilj i koju ulogu u tome treba da imaju udžbenici.

"Predloženi nacrt zakona predviđa ponovno odobravanje svih udžbenika što je skandalozno. Novo odobravanje doneće samo haos i protivrečne stavove kao i nesigurnost autora što je neprihvatljivo u obrazovanju", rekla je Marinkovićeva.

Tribinom pod nazivom "Ko gasi svetlo u Ministarstvu prosvete - Zašto se ukidaju kvalitetni udžbenici" obeležena je desetogodišnjica rada Udruženja izdavača udžbenika i učila Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво