Srećko - mala zvezda porodilišta u Kragujevcu

Nikola Cvetković, mladi tehničar iz Kliničkog centra, porodio je Zlaticu Savić u krugu te zdravstvene ustanove. Beba je poranila, pa majka nije stigla do porodilišta.

Nestrpljivi dečak svet je, umesto u porodilštu, ugledao ispred zgrade Kliničkog centra. Iznenadio je čak i majku Zlaticu.

"Očekivala sam porođaj, ali nisam očekivala toliko brzo. Međutim, odjednom sam osetila prevelike bolove i morala sam da krenem. Srećom, celim putem su svi semafori bili otvoreni. Inače, da je bilo neko crveno svetlo, verovatno bih se porodila u kolima", kaže majka Zlatica Savić.

Od prvih znakova da je porođaj počeo - do rođenja deteta, prošlo je svega dvadesetak minuta, što je zbunilo i već iskusnog oca Predraga.

"Čim smo izašli iz kola, ona je rekla - nosi me. I rekla- ne mogu dalje. I na deset metara počela da se porađa. Ja sam bio malo i oduzet", priznaje otac Predrag Savić.

U pomoć mladoj majci prvi su pritrčali tehničari Intenzivne nege koji su kroz prozor videli da je porođaj već počeo. Nikola Cvetković se tako prvi put našao u ulozi babice.

"Kad je zaplakala beba, tad je bio fenomenalan osećaj - smeh i šala", priča medicinski tehničar Nikola Cvetković.

Na pitanje da li su mu se tresle ruke, Nikola kaže da nisu, ali da se posle porođaja jedva vratio na Intenzivnu negu da nastavi posao.

I kad je beba već bila rođena, pristigle su doktori i babice.

"Ja sam otišla da javim gore u porodilište, da neko od doktora i babica siđe, da podvežu pupčanik. Ali dok su sišli dole, Nikola je već porodio ženu", priča viša medicinska sestra Slađana Milenković.

Mala zvezda kragujevačkog porodilišta, na rođenju, privukla je pažnju svih, pa su već počeli da ga fotografišu. Mališan koga za sada zovu Srećko, već je stigao kući, i to u društvu starijih sestara.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво