Читај ми!

Pozitivna reagovanja na Paradu ponosa

Parada u Beogradu je prekretnica u savremenoj istoriji demokratske Srbije, poručio Štefan File. Parada još jedan korak Srbije ka snažnoj demokratiji, navodi OEBS. Forin ofis čestitao srpskoj vladi. Saša Janković: Država može da poštuje ljudska prava.

Predstavnici Evropske unije i OEBS-a, kao i domaće javne ličnosti pozdravili su održavanje Parade ponosa u Beogradu. 

Komesar za proširenje Štefan File je u ime Evropske unije pozdravio održavanje Parade ponosa u Beogradu i osudio pretnje desničarskih organizacija pripadnicima LGBT populacije.

"Odajemo počast pripadnicima službi bezbednosti koji su zaštitili učesnike Parade", navedeno je u saopštenju za medije iz Fileovog kabineta, uz pohvale liderima političkih stranaka, poslanicima i predstavnicima civilnog društva koji su podržali održavanje te manifestacije.

Održavanje parade predstavlja značajan napredak u zaštiti ljudskih prava ne samo LBGT populacije već ljudskih prava uopšte, poručio je File.

Komesar File je podvukao da je reč o značajnom iskoraku u savremenoj istoriji demokratske Srbije.

Britanski Forin ofis čestitao je Srbiji na uspešnoj Paradi ponosa, a Vladi Srbije na stvaranju odgovarajućih uslova za održavanje prve takve manifestacije od 2010. godine.

Britanski ministar za Evropu Dejvid Lidington pozdravio je održavanje beogradskog Prajda i izrazio zadovoljstvo što je "raznolikost Srbije proslavljena u prisustvu velikog broja ljudi", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

"Vlada Srbije zaslužuje priznanje što je, nakon što je u protekle tri godine Parada bila zabranjena iz bezbednosnih razloga, stvorila uslove da se Parada održi, i nije ustuknula pred pretnjama netolerantne manjine", saopštio je Lidington.

Šef Misije OEBS-a u Srbiji, ambasador Peter Burkhard, ocenio je da održavanje Parade ponosa predstavlja još jedan korak Srbije u pravcu usvajanja međunarodnih standarda u ostvarivanju osnovnih ljudskih prava na slobodu okupljanja i izražavanja.

"Čestitamo i građanima i vlastima na tome što je jedna društvena grupa mogla mirno da ostvari ova svoja prava", rekao je Burkhard Tanjugu.

Istakao je da je multikulturalna država poput Srbije u prilici da slavi svoju raznovrsnost i da na toj osnovi gradi snažno demokratsko društvo.

Opunomoćenik nemačke vlade za ljudska prava Krištof Štreser rekao je da je Parada ponosa važan signal za pristupne pregovore Srbije sa Evropskom unijom i da time Vlada Srbije ispunjava zadatak da građanima garantuje pravo slobode, mišljenja i okupljanja i da ih zaštiti od grupa spremnih na nasilje.

Štreser, koji je učestvovao na Paradi ponosa, izrazio je zadovoljstvo što je održan taj skup i iskoristio priliku da kao učesnik iznese svoju podršku srpskoj i međunarodnoj LGBT zajednici i demonstrira protiv društvenih predrasuda i izolacije.

Zaštitnik građana Saša Janković zadovoljan je zbog toga što je u Beogradu bez većih incidenata održan Gej prajd, simbolična šetnja kojom se skreće pažnja na probleme LGBT osoba, i pozvao na prestanak njihove diskriminacije. 

Zaštitnik je posebno zahvalio pripadnicima policije i drugih državnih službi i organa koji su, kako je istakao, "pokazali da, kada postoji politička spremnost, ljudska prava ne moraju biti žrtvovana zarad bezbednosti", javlja Beta.

Janković je naveo da je njihov doprinos tim veći što su "taj veliki zadatak obavili usred borbe za svoja sindikalna prava, čime su pokazali da im je dužnost iznad svega".

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali zahvalio je Beograđanima što su odgovornost, tolerancija, poštovanje ljudskih prava i sloboda slika i poruka koja su danas poslate iz Beograda u svet.

Mali je u izjavi Tanjugu, nakon uspešno završene Parade ponosa, rekao da je ponosan što je na čelu grada koji može da se meri sa velikim svetskim gradovima – grada koji je prestonica države koja teži da bude deo EU i koja je pokazala da je jaka i da se u njoj poštuju Ustav i prava svih građana.

Demokratska stranka je pozdravila održavanje Prajda izrazivši nadu da će za svaki sledeći biti potrebno daleko manje bezbednosnih snaga.

"DS pozdravlja odluku svih onih koji su ranije bili netrpeljivi prema pripadnicima drugih naroda, nacionalnim i ostalim manjinama, što su uvideli i priznali pravo drugih na slobodno okupljanje i izražavanje mišljenja, za šta se Demokratska stranka zalagala od osnivanja", navodi se u saopštenju te partije.

Liga socijaldemokrata Vojvodine ocenila je da je veoma važno što je država omogućila poštovanje sopstvenog Ustava, a time građanima garantovala bezbednost i pravo na slobodno okupljanje.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво