Disciplinske prijave protiv 11 advokata

Advokatske komore Beograda, Niša, Čačka, Požarevca i Vojvodine pokrenule su disciplinske postupke protiv 11 advokata zbog nepoštovanja odluke Skupštine Advokatske komore Srbije o obustavi rada. Advokati nastavljaju štrajk i najavljuju proteste od utorka, 30. septembra.

Postupci su pokrenuti zbog nepoštovanja Kodeksa profesionalne etike advokata i Statuta AKS, precizira se u informaciji Advokatske komore Srbije dostavljenoj Tanjugu.

Odluku o obustavi rada svih advokata u Srbiji donela je Skupština AKS 13. septembra. U saopštenju Advokatske komore Srbije dodaje se da su sve disciplinske prijave poslate prijavljenim advokatima na izjašnjenje, a oni imaju rok od osam dana da se o njima izjasne.

Nakon toga će nadležni disciplinski tužilac svake Komore odlučiti o podizanju optužnice, ukazano je u saopštenju.

Ukoliko se utvrdi odgovornost tih advokata, njima mogu biti izrečene disciplinske mere, kao što su novčane kazne ili brisanje iz imenika advokata (gubljenje licence za rad).

U međuvremenu, predsednici advokatskih komora u Srbiji konstatovali su na današnjem sastanku da se protest advokata nastavlja. Najavljuju protestna okupljanja od utorka, 30. septembra.

Osim formiranja Protestnog odbora, koji će biti u stalnom zasedanju, dogovoreno je da sve komore na svojim internet stranicama objavljuju odluke i informacije u vezi sa protestima advokata.

U slučaju privođenja advokata, kako se dodaje, odmah će biti obaveštavano celokupno članstvo, sredstva javnog informisanja i organizovana javna okupljanja, dok će se advokati organizovati kako bi pružili materijalnu i drugu pomoć porodici advokata.

Predstavnici advokatskih komora će u slučaju hapšenja advokata, kako se navodi, obavestiti sve advokatske komore u regionu i Evropi radi pružanja ponuđene pomoći.

U najkraćem roku, navodi se u saopštenju, održaće se i kongres advokata Srbije uz učešće predsednika i predstavnika Evropske unije advokata i advokatskih komora iz Evrope, posvećen ustavnom položaju i osnovnim principima na kojima počiva advokatura.

Inače, beogradski advokati počeli su obustavu rada 10. septembra, a advokati iz cele Srbije nedelju dana kasnije.

Advokati su rad obustavili jer traže od Ministarstava pravde i finansija da se reši pitanje paušalnog poreza koji je ove godine advokatima povećan od 40 odsto, a u nekim slučajevima i do 100 ili 300 odsto, kao i da se izmene pojedine odredbe Zakona o javnim beležnicima i pratećih zakona.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво