Читај ми!

Svetski mediji: Beograd spreman za Prajd

Svetski mediji javljaju da je u Beogradu sve spremno za održavanje prve Parade ponosa od 2010. godine, uz jako prisustvo policijskih snaga, pošto odluka o eventualnoj zabrani nije doneta.

Agencija Frans pres napominje da se današnji Prajd smatra "ključnim testom" za Srbiju, kao kandidatom za članstvo u EU u smislu zaštite manjinskih prava.

Francuska agencija, kako prenosi Tanjug, podseća da je Parada ponosa bila zabranjena u protekle tri godine nakon što su ultranacionalisti napali učesnike šetnje i sukobili se sa policijom na prvoj manfiestaciji te vrste koja je održana 2010. godine a tokom koje je povređeno 150 ljudi.

Nakon novih pretnji ekstremno desničarskih grupa uoči današnje Parade, na ulicama Beograda raspoređeno je nekoliko hiljada pripadnika specijalnih policijskih jedinica, policajaca sa opremom za suzbijanje nereda, oklopnih vozila i vodenih topova, navodi AFP.

Francuska agecija prenosi i da se sinoć oko 500 članova ultranacionalističke grupe "Dveri" sukobilo sa policijom kada su pokušali da dođu do zgrade Skupštine u znak protesta zbog planirane gej parade.

Nemački radio Dojče vele, u opširnom tekstu, prenosi da su protivnici održavanja Prajda najavili svoj skup za danas u 16 časova.

Pošto organizatori beogradske Parade ponosa nisu dobili obaveštenje o eventualnoj zabrani, o kojoj se sinoć raspravljalo na sednici Biroa za koordinaciju službi bezbednosti, parada će biti održana, konstatuje nemački radio.

DV navodi i da je Viši prekršajni sud u Beogradu danas ukazao da se "sva lica koja policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda, mogu nadati da će biti procesuirana po hitnom postupku".

Radio Slobodna Evropa prenosi da su na beogradskim ulicama raspoređeni konjica, policajci sa psima, oklopna vozila, kao i da je, u odnosu na Paradu ponosa 2010, policija danas napravila širi prsten koji zatvara centar grada.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je u nedelju da prilikom održavanja Parade ponosa u Beogradu ne sme da bude nasilja jer se u Srbiji poštuju Ustav i zakoni, podseća RSE.

Ovaj radio podseća i da je pre pet godina, nekoliko dana pred najavljenu a neodržanu Paradu ponosa, na smrt pretučen dvadesetosmogodišnji Francuz Bris Taton koji je u Beograd došao da podrži svoj sportski klub.

I RSE i DV navode da je sinoć na skupu protivnika Prajda bilo i sveštenih lica.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво