Читај ми!

Parada ponosa u Beogradu

Učesnici Parade ponosa prošetali su glavnim beogradskim ulicama. Šetnja je završena bez incidenata. Širi centar grada obezbeđivale su jake policijske snage, koje su po završetku Parade počele da se povlače i deblokiraju ulice.

18.45 - Sudije za prekršaje kaznile 15 osoba novčanim kaznama do 25.000 dinara jer nisu kod sebe imali lična dokumenta ili su posedovali pirotehnička i druga nedozvoljena sredstva.

14.50 – Policijske snage raspoređene u centru Beograda počele su da se povlače i deblokiraju ulice. 

14.40 – Grupa od 30 huligana napala je zgradu B92 i policiju koja ju je obezbeđivala. Dva policajca su povređena, javlja B92. 

14.10 – Parada ponosa završena šetnjom pripadnika LGBT populacije i građana koji ih podržavaju i obraćanjem organizatora i učesnika.

14.05 – Grupa mladića je krenula od Hrama Svetog Save ka centru grada, ali ih je Žandarmerija zaustavila na Slaviji. Mladići su se potom povukli i počeli da gađaju policiju kamenicama, javlja Tanjug.

13.15 – Učesnici Parade ponosa stigli su pred Skupštinu grada.

13.10 – Grupa od pedesetak osoba pokušala da probije kordon na uglu Beogradske i Njegoševe ulice, ali ju je zaustavila Žandarmerija. Njima je uz policijsku pratnju omogućeno da prođu prema Hramu Svetog Save, javlja Fonet.

12.53 – Pripadnici Žandarmerije pretukli Andreja Vučića, brata premijera Aleksandra Vučića, i trojicu pripadnika obezbeđenja, javlja Studio B, pozivajući se na nezvanične izvore.

12.45 – Učesnici Parade ponosa krenuli u šetnju Ulicom kneza Miloša.

11.50 – Intervencija policije u Ulici Svetozara Markovića, gde je jedan muškarac pretio automatskom puškom. Jedna osoba izvedena okrvavljene glave, javlja Tanjug. Nije poznato da li ovaj incident ima veze sa Paradom ponosa.

11.20 – Petorica mladića privedena su oko 11 sati na Slaviji, javlja reporter Tanjuga

Parada ponosa je završena šetnjom pripadnika LGBT populacije i građana koji ih podržavaju i obraćanjem organizatora i učesnika.

Predstavnici stranih ambasada poručili su da je ovo istorijski dan i da Srbija šalje snažnu, pozitivnu poruku da se u zemlji poštuju ljudska prava i da nema mesta za govor mržnje.

Povorka Parade ponosa, u kojoj je bilo oko hiljadu ljudi, krenula je od zgrade Vlade Srbije nešto posle 12.00 i stigla oko 13.15 na plato ispred Skupštine grada, gde je održan skup.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport rekao je da šetnja u okviru Parade ponosa predstavlja bitan korak u zaštiti osnovnih ljudskih prava u Srbiji. Prisutnima se obratio i ambasador Norveške Ragnar Kamsvag, koji je poručio da je ovo dobar dan za različitost, demokratiju, toleranciju i za Srbiju.

Ambasador Holandije Loren Stokvis poručio je da njegova država uvek podržava LGBT zajednicu u Srbiji, istakavši da će im Holandija biti partner u budućnosti. Okupljenima su se obratili i ambasadorka UN u Srbiji Irena Vojackova-Solorano i član nemačkog parlamenta Volker Bek.

Posle odlaska učesnika Parade ispred zgrade Gradske skupštine pojavilo se 4-5 osoba u svešteničkim odorama, koje su okadile mesto okupljanja pripadnika LGBT.

Jake policijske snage, sa opremom za razbijanje demonstracija potpuno su bile blokirale centralne beogradske ulice – tu su bila i policijska vozila – džipovi hamer, "marice", policijski automobili...

Na Trgu Slavija i na Trgu republike nalazili su se kordoni Žandarmerije, "marice", borna kola, džipovi i kola Hitne pomoći.

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio je svima koji su omogućili da Parada ponosa prođe danas bez incidenata, a pozitivne reakcije na održavanje Prajda stižu i od domaćih javnih ličnosti, ali i zvaničnika EU.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, koji je učestvovao na današnjoj Paradi ponosa, pozvao je sve građane da pokažu da srpska prestonica poštuje različitost i da je kosmopolitski i svetski grad.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da svako može da ima svoj stav, a ako možemo slobodno da izražavamo, svoje stavove onda ima šanse i da pronalazimo zajednički teren na kome možemo da unapređujemo naše društvo i da postignemo ciljeve koji su svima zajednički.

Policija je privela dvojicu muškaraca u Ulici Svetozara Markovića, posle desetominutnih pregovora, pošto je jedan od njih policiji pretio automatskom puškom. Drugog muškarca je policija okrvavljene glave izvela iz automobila, ali ne zna se ko mu je naneo povrede, ni da li to ima bilo kakve veze s Paradom ponosa, javio je Tanjug.

Pet mladića je privedeno na Slaviji, a više osoba je legitimisano, javlja reporter Tanjuga. Viši prekršajni sud u Beogradu ukazao je da se "sva lica koje policija bude privela dežurnom sudiji Prekršajnog suda, mogu nadati da će biti procesuirana po hitnom postupku".

Grupa huligana sa fantomkama na glavama, oko 10.20 kod beogradske Arene, zapalila je automobilske gume, a saobraćaj je bio u prekidu.

Grupa navijača je oko 13.40 zapalila autobus na liniji 46 u Južnom bulevaru, a u incidentu nije bilo povređenih, javlja Tanjug.

Sve bolnice i domovi zdravlja danas u Beogradu rade, tako da će građani moći da dobiju medicinsku negu u najbližoj zdravstvenoj jedinici.

Povorka se kretala Ulicom kneza Miloša, do Skupštine Srbije gde je skrenula na Trg Nikole Pašića, a kod Gradske skupštine je završeno okupljanje.

Paradi su prisustvovali i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević, ministri Jadranka Joksimović, Kori Udovički i Ivan Tasovac, ali i predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić.

Učestvovali su i narodni poslanici DS-a Borko Stefanović i Gordana Čomić, kao i poslanik Nove demokratske stranke Marko Đurišić. I lider LDP-a Čedomir Jovanović učestvovao je u šetnji, kao i ambasadori SAD, Nemačke, Britanije i Australije – Majkl Kirbi, Hajnc Vilhelm, Denis Kif i Džulija Fin. 

Pokret "1389" pozvao je sve koji se protive današnjem održavanju Parade ponosa da ne pribegavaju nasilju, već da na dostojanstven i miran način pokažu da su protiv te manifestacije.

Број коментара 67

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво