Otkazana Povorka ponosa

Povorka ponosa otkazana zbog bezbednosnih rizika. Vlada preporučila izmeštanje kod Palate Srbija, što su organizatori odbili. Od ponedeljka pregovori o novom datumu Povorke.

Dugo najavljivana Povorka ponosa, koja je trebalo da se održi na Platou ispred Filozofskog fakulteta, otkazana je zbog bezbednosnih rizika, saopštili su organizatori. Vlada Srbije je, uprkos rizicima, odobrila održavanje Povorke i organizatorima preporučila da se skup izmesti ispred Palate Srbija, što su oni odbili.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da policija nije zabranila skup, nego je preporučila da se, zbog visokog rizika, ne održi na najavljenom mestu. Dačić kaže i da svako u Srbiji ima pravo da iskaže različitost.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je procenilo da bi na toj lokaciji bila obezbeđena puna sigurnost učesnika skupa i ostalih građana, osiguran potpuni javni red i mir i zaštićena imovina građana, imovina grada Beograda i diplomatsko-konzularna predstavništva", navedeno je u saopštenju Vlade Srbije.

"Ja pre svega treba da budem odgovoran pred građanima Srbije i pred policajcima koji će da rizikuju svoje živote" rekao je Dačić i dodao da bi prema procenama policije na skupu brojčani odnos bio otprilike 1:10 u korist protivnika skupa.

Članica Organizacionog odbora Povorke Majda Puača rekla je da je odbijen predlog da se povorka održi na Ušću jer je simbolika te manifestacije svuda u svetu da se simbolično prošeta centrom grada i pokaže da smo ravnopravni građani.

"Ne želimo da šetamo po nekoj livadi na Ušću, to ne bi bila Povorka ponosa", rekla je Majda Puača i dodala da je država kapitulirala pred nasilnicima.

Saša Gajin iz Beogradskog centra za ljudska prava rekao je da je ovaj događaj pokazao stepen diskriminacije prema osobama sa manjinskim seksualnim opredeljenjem ali je istovremeno pokazao i "stepen poštovanja i garancije ljudskih prava uopšte, prava na slobodu i slobodno okupljanje, izražavanje mišljenja".

Organizacioni odbor "Povorke ponosa 2009." saopštio je da očekuje da će predstavnici vlasti ispuniti obećanje i da će već od ponedeljka početi pregovori kako bi bili stvoreni preduslovi da se ta manifestacija održi u centru glavnog grada, po ugledu na svet.

Organizatori su razgovarali i sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, posle čega su rekli da je država konačno shvatila na kom nivou treba da razgovara sa manjinskim grupama, ali da je podrška stigla kasno.

Članica Organizacionog odbora Dragana Vučković rekla je da je, pored podrške od državnog vrha, na operativnim sastancima bilo i opstrukcije skupa.

Više desničarskih organizacija i navijačkih grupa najavljivalo je ovih dana da će pokušati da spreči Povorku ponosa i fizički se obračuna sa učesnicima.

Број коментара 149

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво