Vojna saradnja Srbije i Crne Gore

Postoji niz oblasti za unapređenje bilateralne vojne saradnje u koju spada razmena iskustava u obuci i školovanju kao i usavršavanju kadrova, ocenili su načelnici dva Generalštaba.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Miloje Miletić i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore viceadmiral Dragan Samardžić ocenili su da postoji niz oblasti za unapređenje bilateralne vojne saradnje.

Miletić i Samardžić su na konferenciji za novinare u Beogradu naveli da tu spada razmena iskustava u obuci i školovanju kao i usavršavanju kadrova.

Miletić je istakao da je dobio podršku od crnogorskog kolege da Centar atomsko-biološko-hemijske odbrane u Kruševcu postane regionalni centar za obuku.

Prema rečima Miletića, Srbija je zainteresovana da u Podgorici, gde je predviđeno da bude formiran regionalni centar za obuku pilota helikoptera, u narednom periodu šalje pripadnike svoje vojske.

Miletić je istakao da je za regionalni centar Srbije kandidovala i centar za obuku pasa u Nišu kao i Centar za mirovne operacije u Beogradu.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije je rekao i da ne postoji nijedno sporno pitanje između dve vojske u vezi imovine nekadašnje zajedničke armije i da se pitanja u toj oblasti rešavaju dogovorima, podsetivši da nam je Crna Gora ustupila besplatno trenažer za obuku pilota na avionu "Galeb G-4".

Samardžić je rekao da je cilj posete unapređenje vojne saradnje izrazivši zadovljstvo što je plan bilateralne saradnje dve vojske iz godine u godinu sve obimniji i sadržajniji.

Kako Samardžić navodi postoji obostrana dobra volja i da se potpiše sporazum o razmeni sredstava između dve vlade i dva ministarstva odbrane izražavajući očekivanje da će uskoro i doći to toga.

Samardžić je podestio i da se na Vojnoj akademiji u Beogradu školuju pripadnici crnogorske vojske navodeći da je Crna Gora zaitneresovana da nastavi sa tom praksom kao i saradnjom posredstavom centra ABHO- u Kruševcu.

Prema njegovim rečima, uz Centar za obuku pilota helikoptera u Podgorici, Crna Gora planira da za regionalne centra kandiduje i Žabljak gde bi se obučavali ronioci i pripadnici specijalnih jedinica.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво