Читај ми!

Obnova posle poplava, krediti i donacije

Na donatorskoj konferenciji u Briselu prikupljeno je gotovo milijardu evra za obnovu Srbije posle poplava. Najveći deo te sume odnosi se, međutim, na kredite, a bespovratnu pomoć čini 115 miliona evra.

"Za Srbiju 995 milona evra", saopšteno je u sredu na donatorskoj konferenciji u Briselu. Sa tim novcem Srbija bi mogla da pokrije skoro svu štetu od poplava.

"Da je to toliko – vidite ovaj stub – popeo bih se na taj stub i rekao da je Srbija spasena... ali i to što smo dobili, hvala im mnogo", kaže premijer Aleksandar Vučić.

Zapravo je bespovratno poklonjeno 115 miliona evra. Ostalo su zajmovi koji su Srbiji stavljeni na raspolaganje.

"To nisu donacije, to su krediti za koje treba da apliciramo projektima", ukazuje i Marko Blagojević, direktor Kancelarije za obnovu poplavljenih područja.

Pitanje je, kaže Blagojević, da li mi sebi možemo da dozvolimo nova zaduživanja.

Jedan od najpovoljnijih zajmova koje će Vlada razmatrati jeste onaj koji nudi vlada Japana, 40 miliona sa kamatom 0,01 odsto i rokom otplate 40 godina.

"Mislim da je japanski primer odličan primer uspešne donatorske konferencije, još želim da istaknem da su neke članice EU ponudile dodatno grantove – Holandija, Britanija – i da su se pridružile druge zemlje, Švajcarska i Norveška", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

Od 115 miliona 80 dolazi iz fondova EU. Preostalih 35 su donacije zemalja od kojih su neke ranije najavljene u bilateralnim susretima.

"Za gro toga smo znali pre nego što smo otišli u Brisel. Suma koju smo dobili preko toga nije velika u poređenju sa našim potrebama i štetom, ali smo ipak dobili više nego što smo očekivali. Izašli smo iz tog procesa sa 20 miliona evra više nego što sam ja očekivao", istakao je Blagojević.

Iako je bilo različitih tumačenja o uspehu donatorske konferencije, svi su saglasni da se poklonu u zube ne gleda i da je Srbija zahvalna na svakom evru koji je dobila od donatora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво