Slobodan Pajović novi rektor "Megatrenda"

Novi rektor Univerziteta "Megatrend" je profesor Slobodan Pajović, koji je već predstavljao taj privatni univerzitet u rektorskom kolegijumu Konferencije univerziteta Srbije (KONUS).

Profesor Pajović zamenio je doskorašnjeg rektora Miću Jovanovića koji je podneo ostavku, zbog čega je u KONUS-u ostalo upražnjeno mesto zamenika predsednika tog tela koje okuplja privatne i državne univerzitete.

KONUS neće formirati komisiju za ispitivanje validnosti disertacije ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića stečene na Univerzitetu "Megatrend". jer, kako je rečeno na sednici Rektorskog saveta KONUS-a, to nije u njegovoj nadležnosti.

Novi rektor Megatrenda" je najavio da će taj univerzitet formirati još jednu komisiju, od uglednih eksperata, ovoga puta sa drugih univerziteta.

Pajović je na sednici Rektorskog saveta KONUS-a rekao da će komisija biti sačinjena od stručnjaka izvan tog univerziteta.

Dodao je da će se nastojati da to budu stručnjaci sa državnih univerziteta i istakao da je prethodnih dana "Megatrend", na kojem je ministar Stefanović stekao doktorat, posetila vanredna inspekcija Ministarstva prosvete.

"Svi fakulteti 'Megatrenda' bili su podvrgnuti vanrednoj inspekciji", rekao je Pajović, ali nije govorio o nalazima inspekcije.

Pajović, koji je stupio na dužnost rektora 26. juna, podsetio je da je "Megatrend" još ranije formirao komisiju čiji je zaključak bio da nema uslova za pokretanje postupka za poništenje Stefanovićeve diplome.

Međutim, nakadno je odlučeno da bude formirana dodatna komisija sa izmenjenim članovima, rekao je Pajović.

Rektori državnih i privatnih univerziteta okupljeni u Rektorskom savetu KONUS-a smatrali su da to telo nije nadležno za komisiju, koju je inicirao Savet Univerziteta u Beogaradu i podsetili da je ona u nadležnosti visokoškolske ustanove na kojoj je doktorat odbranjen.

Domazet: Prolazi dosta loših disertacija

Međutim, rektor Univerziteta Metropolitan Dragan Domazet ukazao je na činjenicu da imamo mnogo doktorata, posebno na, kako je rekao, društveno-humanističkim naukama.

"Godišnje imamo 100 do 200 doktorata koji su bar sumnjivi", rekao je prof. Domazet i naveo da verovatno ima loših doktorskih disertacije koje su "prošle" iz različitih razloga ali da, kako je rekao, toga treba da bude sve manje.

Domazet smatra da moramo napraviti transparentan, preventivan mehanizam koi će biti primenljiv za sve, ne samo, kako je naveo, za javne ličnosti na funkcijama.

Prema njegovim rečima, kod sumnje u loš ili plagiran doktorat treba da reaguje prosvetna inspekcija ili Komisija za akreditaciju i proveru kvaliteta.

Rektori Evropskog univerziteta, Državnog univerziteta u Novom Pazaru, Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, takođe su smatrali da KONUS nema nadležnost da formira komisiju za Stefanovićev doktorat.

Izveštaj Saveta za visoko obrazovanje do septembra

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević, predsedavajući KONUS-om ukazao je na specifičnost situacije, jer je javnost fokusirana na doktorat ministra Stefanovića.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković istakao je da je to telo u saradnji sa Savetom za naučno-tehnološki razvoj i Komisijom za akreditaciju formiralo grupu koja će, kako je rekao, do jeseni pokušati generalno da preispita situaciju sa doktrorskim disertacijama. Izveštaj će, kako je rekao do septembra biti dostupan javnosti.

Ne možemo da dozvolimo, istakao je Stanković, da priče umanje vrednost svih doktorskih radova, a i te kako imamo šta da ponudimo.

Savet je na sednici preporučio "Megatrendu" ono što je on već učinio, da komisija bude sastavljena od eksperata sa drugih univerziteta.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво