Читај ми!

Jovanović u potrazi za izgubljenim doktoratom

Rektor i vlasnik univerziteta Megatrend Mića Jovanović kaže za RTS da "podnosi ostavku na sve funkcije" zato što to ministar traži od njega a ne zbog moralne obaveze. Boravio je u Londonu gde je, kako kaže, pronašao dokumentaciju i jednog svedoka koji će dokazati da on ima doktorat na Londonskoj školi ekonomije.

Mića Jovanović kaže za RTS da, pored kompletne dokumentacije koju poseduje o svom doktoratu koji je branjen u Londonu, ima i dokumentaciju u Beogradu na Univerzitetu, ali da želi da ima i "svežu" potvrdu.

"Hoću da imam sada sveži dokument koji to potvrđuje, tako da sam došao u London samo na dva - tri sata da bih ove gnusne laži pobio. Posle 38 godina moje uspešne karijere, ja sam došao sada, dve godine pred penziju, da se pravdam za doktorat jedan i drugi, i za sve - za moju uspešnu karijeru", rekao je Jovanović.

Ističe da je priča o njegovom doktoratu "montirana".

"Radi se o tome da je moj doktorat uredno predat pre 30 i nešto godina. Bio je prijavljen u okviru Britanskog saveta za nacionalna akademska zvanja i ja sam svoju doktorsku disertaciju prijavio i branio pred ovom institucijom. To je vladina institucija, koja je u to vreme bila iznad svih univerziteta", naglasio je Jovanović.

Tvrdi da jeste doktorirao u Londonu, pre 32 godine, ali ne u Školi ekonomije i političkih nauka, već u višoj instituciji - Savetu za nacionalna akademska zvanja.

"U odbrani doktorata angažovala je sve univerzitetske institucije. U mom slučaju to je bila LSE (London School of Economics), ova koju osporavaju, a druga je Politehnički fakultet u Portsmutu (Portsmouth Politechnic), a to je preraslo u univerzitet", kaže Jovanović.

On ističe da svuda jasno piše da je on doktorirao u Londonu, ali da, ipak, ima prostora za "manipulacije".

"Ja sam doktorirao na Britanskom savetu, to je u to vreme tako bilo jer sam imao jeftiniju školarinu i neke druge pogodnosti, ali mi je mentor bio Stiven Vulf i imao sam još dva člana komisije i to sve uredno postoji u Savetu za nacionalna akademska priznanja (CNAA), odnosno 1992. je britanska vlada ukinula ovu instituciju i kompletna arhiva je prešla na Londonski otvoreni univerzitet", kaže Jovanović i ističe da su oni koji su ga optužili tražili njegov doktorat na pogrešnom mestu.

Jovanović je rekao da će podneti ostavku na mesto rektora univerziteta i potpredsednika Konferencije univerziteta, samo zato što ministar to traži od njega.

"Ne zbog moralne obaveze, jer ja nemam mrlju na obrazu. Ako ministar prosvete ima takav zahtev, ja ću ga ispuniti", kaže Jovanović i ističe da je ostavku već napisao.

Ministar obrazovanja Srđan Verbić juče je pozvao Jovanovića da podnese ostavku pošto je međunarodna procedura za proveru Jovanovićevog doktorata pokazala da nije akademsko zvanje stekao na LSE, kako je, inače, Jovanović tvrdio.

Rektor Megatrenda ima jedan doktorat koji nije sporan. 1991. doktorirao je na Fakultetu za organizaciju iz Kranja Univerziteta u Mariboru.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво