Читај ми!

Vanredna situacija i u Ljigu

Vanredna situacija usled obilnih padavina i poplava uvedena je, posle Osečine i Mionice, i u opštini Ljig. Pomoć Slovenije u opremi i ljudstvu stigla u Lučane. Raste i vodostaj Save kod Šapca.

Predsednik opštine Ljig Miodrag Starčević proglasio je vanrednu situaciju u 16 od 26 seoskih mesnih zajednica na tom području.

Problema ima i s vodosnabdevanjem zbog zamućenja izvorišta u selu Ba, odakle se varoš Ljig snabdeva vodom. Tokom dana tehnička voda je stigla je u Ljig, ali i dalje, zbog zamućenja, nije za piće, potvrdio je direktor JKP "Komunalno", Gradimir Filipović.

On kaže da žitelji ne smeju da je koriste za pripremanje hrane i piće, imajući u vidu da poseduje veliki stepen mutnoće, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, trenutno se sprovode tretmani koji podrazumevaju bistrenje vode, odnosno filtriranje ubacivanjem aluminijum-sulfata na izvorištu u selu Ba.

Problema je bilo i u opštini Lajkovac, gde su se izlile Kolubara, Ljig i Toplica, potvrdio je novinarima zamenik predsednika opštineGoran Milovanović.

U selu Markova Crkva reka Toplica poplavila je pet domaćinstva, kojima su u pomoć priskočile ekipe Gradske čistoće i Vatrogasne jedinice, dok se u selu Pepeljevac voda izlila preko mosta i prekinula vezu s Lajkovcem.

Reka Ljig je, pri ušću u Kolubaru, ugrozila tri domaćinstva u Bogovađi, dok meštani Nepričave nemaju vode zbog štrajka u Javnom komunalnom preduzeću Lazarevac koje upravlja vodovodom.

Iz valjevskog Vodovoda danas je saopšteno da je voda za piće ispravna, ali da se ne može koristiti voda sa seoskih vodovoda Kukalj i Prskavac.

S tih vodovoda snabdeva se veći broj sela u valjevskoj i mioničkoj opštini.

I Vodostaj Save kod Šapca je u porastu. Nivo reke od juče viši je pola metra. Na toku nizvodno od Šapca uvedene su mere redovne odbrane od poplava.

Za sada nema nikakvih opasnost od izlivanja. Nadležne ekipe su na terenu, proveravaju se nasipi sve službe su u pripravnosti.  

Tokom noći u Srbiji nije bilo izlivanja reka osim kod Obrenovca gde je voda prodrla u dvorišta oko 20 domaćinstava. Lipova i Vrnjačka reka potpuno su se povukle u svoja korita. Opadaju vodostaji na Zapadnoj Moravi, Bjelici i Moravici.

Pred treći poplavni talas, koji se očekuje od ponedeljka, situacija u zemlji se normalizuje, a uklanjaju se posledice koje su ostavila prva dva talasa. 

Načelnik Sektora MUP-a Srbije za vanredne situacije je rekao da se tokom noći nivo vode ipak smanjio.

Istakao je da je na vodostajima u Srbiji mirno i da će do ponedeljka najverovatnije tako i ostati. "Ipak, Ostaje stanje pripravnosti dok treći talas ne prođe pošto se od ponedeljka očekuju nove padavine", dodao je Marić za Betu.

Vodostaji na Zapadnoj Moravi, Bjelici i Moravici opadaju i trenutno na području Moravičkog okruga nema opasnosti od poplava, rekao je Tanjugu načelnik Odeljenja za vanredne situacije Dragiša Broćić.

Istakao je da je u Lučane preventivno stigla ekipa stručnjaka iz Slovenije koja će, budući da su najavljene obilne padavine za ponedeljak, biti u pripravnosti.

Tehnički direktor Elektrodistribucije Čačak Stojan Vasović rekao je Tanjugu da svi potrošači na području Moravičkog okruga odnosno Čačka, Gornjeg Milanovca, Lučana i Ivanjice, imaju uredno snabdevanje električnom energijom.

Posle poplavnog talasa koji je pre dva dana načinio velike štete u centru Vrnjačke Banje, danas su se Lipova i Vrnjačka reka potpuno povukle u svoja korita.

U gornjem toku Lipove reke, vojska od jutros sklanja oštećene mostove i balvane koje je voda nanela.

Voda za piće i dalje nije za upotrebu u Vrnjačkoj Banji. Cisterne sa vodom raspoređene su po naseljima. Ima ih ukupno pet, i one se u određeno vreme pojavljaju na planiranim mestima, sa čime su stanovnici već upoznati.

Gradska uprava Zaječar, Zavod za javno zdravlje "Timok" i javno komunalno preduzeće "Vodovod", obavestili su stanovnike koji se snabdevaju pijaćom vodom iz zaječarskog vodovoda da se voda iz vodovodnog sistema ne sme koristiti za ljudsku upotrebu već samo kao tehnička voda.

Što se tiče stanja u Kraljevu, nakon poslednjih poplava, najteža situacija je u industrijskoj zoni Šeovac, gde se već dva dana ispumpava voda, a nastavljeno je i danas.

U ostalim delovima Kraljeva, voda se povlači, pa se može očekivati, ukoliko ne bude većih padavina narednih dana, da se Ibar i Zapadna Morava potpuno vrate u svoja korita.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво