Читај ми!

Predah pred novi poplavni talas?

Vodostaji stagniraju, ali nadležni upozoravaju na novi poplavni talas u naredna dva dana. Selo Đunis, kod Kruševca, više nije ugroženo od povećanja nivoa Južne Morave.

Vanredna situacija zbog poplava na snazi je u 10 opština u Srbiji. U drugim delovima zemlje, posle poplava, građani se bore sa posledicama, odronima i klizištima. 

Vodostaji u većem delu poplavljenih područja u Srbiji stagniraju, ili opadaju. Ipak, nadležni upozoravaju da opasnost još nije sasvim prošla, javlja reporter RTS-a iz Kruševca.

Selo Đunis, kod Kruševca, više nije ugroženo od povećanja nivoa Južne Morave, čiji je vodostaj od juče opao za 30 centimetara, javlja dopisnik RTS-a iz Kruševca.

Voda se povlači iz poplavljenih dvorišta, a za saobraćaj je ponovo otvoren magistralni put Đunis-Deligrad.

Na licu mesta i dalje dežuraju pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica i Policijske uprave Kruševca sa četiri vozila. 

Područjima sa kojih se povuče voda, prete klizišta, upozorava Vlada, koja je predložila i konkretne mere za što bržu sanaciju štete.

U što kraćem roku trebalo bi da se obnovi uništena infrastruktura ili da se osposobe alternativni putevi do odsečenih područja.

Stanovništvu je obezbeđena zdravstvena zaštita, kako bi se sprečile eventualne epidemije pošto se voda povuče.

U Prokuplju je raseljeno 30 romskih porodica zbog poplava kojima su bujice uništile trošne kuće.

Načelnik prokupačkog Sektora za vanredne situacije Srđan Mitrović rekao je da je pretila opasnost od izbijanja zaraze, pa je Romima trebalo hitno obezbediti smeštaj i higijenske uslove za život.

Zbog najavljenih padavina u narednim danima, Sektor za vanredne situacije je u stanju pripravnosti, a ekipe za spasavanje na vodi stalno dežuraju.

Zbog uništenih puteva i odrona sada su neprohodani putni pravci prema mnogim naseljima u Prokuplju, a do sela Dobre Vode je nemoguće doći.

Pomoć Srpsko-ruskog centra poplavljenim područjima

Predstavnici Srpsko-ruskog humanitarnog centra rekli su da su njihove operativne grupe aktivno radile u evakuaciji stanovništva i spasavanju imovine na poplavljenim područjima u topličkom kraju i Lučanima, kao i da je pomoć upućena stanovništvu u užičkom kraju koji je zbog snega ostao bez struje.

Prvi zamenik direktora Srpsko-ruskog humanitarnog centra Anatolij Aleksandrovič Baškirev rekao je da su području Užica isporučena tri generatora za napajanje strujom, da su poplavljenom području Lučana date tri pumpe i druga oprema za sanaciju poplavljenog područja, a da su za Prokuplje obezbeđene četiri brane za odbranu objekata od plavljenja i pet pumpi.

Baškirev je rekao da su Prokuplju isporučeni šatori i ćebad, kao i da su predstavnici centra aktivno učestvovali u radu lokalnih štabova za delovanje u vanrednim prilikama i uz stalnu koordinaciju sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво