Читај ми!

Glad i žeđ čovekova kazna iz prirode

Krivac za klimatske promene je čovek, a biće kažnjen glađu i žeđu, poručuju Ujedinjene nacije sa Samita o klimatskim promenama. Svet čekaju borba za vodu i energiju, glad i ekstremno vreme, upozoravaju svetski stručnjaci za klimu.

Svet bi mogao da plati katastrofalnu cenu, ako se nešto hitno ne preduzme u sprečavanju ubrzanih klimatskih promena. Upozorenje stiže iz Jokohame u Japanu, gde su svetski stručnjaci za klimu predstavili najnoviji izveštaj o posledicama klimatskih promena.

Čovečanstvo će ubuduće biti suočeno s opasnostima od poplava, suša, vrućina i šumskih požara, jer se klimatske promene pogoršavaju, tvrde naučnici. Nikada nisu bili sigurniji nego sada da je upravo čovek glavni krivac za globalno zagrevanje.

U narednim decenijama biće nam sve toplije, sve suvlje i bićemo sve gladniji - najnoviji je zaključak Ujedinjenih nacija, predstavljen na panelu o klimatskim promenama u Jokohami. Posledice su već vidljive i biće još gore i bespovratne ako se brzo ne reaguje, tvrdi se u do sada najsveobuhvatnijem izveštaju na tu temu, koji je sačinilo više od 300 naučnika iz 70 zemalja.

"Razmatrali smo posledice klimatskih promena, njihov uticaj na prirodu, ljude, kontinente i okeane. Čak i bogate zemlje neće biti imune, preti im i osiromašenje. Niko na našoj planeti neće biti zaštićen od klimatskih promena", rekao je Radžendra Paćauri, predsedavajući Panela o klimatskim promenama.

Stručnjaci iz Velike Britanije upozoravaju vlasti na Ostrvu da se pripreme za najgore moguće scenarije u budućnosti jer će se, kažu, zbog pogoršanja vremenskih uslova pojaviti nova vrsta klimatskih izbeglica.

Globalno zagrevanje preti zdravlju ljudi, njihovim domovima i proizvodnji hrane. Svet čekaju borba za vodu i energiju i ekstremni vremenski uslovi, upozoravaju naučnici.

"U narednih 50 godina stanovništvo Azije će se udvostručiti. Takođe, preti opasnost od rasta nivoa mora i od supertajfuna. Istraživanja pokazuju da bi to moglo da ugrozi stotine miliona ljudi", rekao je Nobuo Mimura, stručnjak za klimu.

"Živimo u svetu u kojem su klimatske promene već rasprostranjene i osećaju se od ekvatora do polova, od obala do planina. Potreban nam je efikasan sistem zaštite i drugačiji pristup u sprečavanju ubrzanih klimatskih promena", kaže Kris Fild sa naučnog instituta "Karnegi".

Izveštaj Međunarodnog panela stručnjaka za klimu, koji je 2007. dobio i Nobelovu nagradu za mir, služi kao osnova za teške pregovore o finansiranju mera za smanjenje ugljen-dioksida u vazduhu.

Predviđa se da bi do kraja ovog veka temperature mogle da porastu za 4,8 stepeni Celzijusa, ako vlade država širom sveta ne preduzmu energične mere za smanjenje emisije štetnih gasova.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво