Читај ми!

Penzije koje se nasleđuju

U Srbiji skoro četvrtina penzionera živi od porodične penzije. Ona je neretko veća od one koju su sami ostvarili. Pravo na tu penziju imaju supružnici i deca dok se školuju kao i osobe koje su trajno radno nesposobne.

Gotovo četvrtina penzionera u Srbiji prima porodičnu penziju. Mnogi od njih su se odrekli svoje da bi uzeli porodičnu, jer je ona, i pored toga što se umanjuje za trideset odsto, povoljnija od one koju su sami zaradili. Pravo na tu penziju imaju supružnici i deca dok se školuju. Samo u slučaju trajne radne nesposobnosti takvo pravo se ostvaruje bez obzira na starost.

Za kućni budžet Snežane Miljković mnogo znači što će njen brat invalid i majka koja nikad nije radila, deliti penziju oca koji je nedavno preminuo.

"Ovo je lep način da po smrti nekoga ko je ostvario pravo na penziju, njegovi najbliži, nesposobni za rad, imaju neko pravo da mogu pristojno da žive", kaže Snežana Miljković.

Kada penziju nasleđuje jedan član porodice - primaće 70 odsto iznosa, za svakog dodatnog isplata se povećava za 10 odsto. Ako je dele četiri člana porodice, penzija se isplaćuje u celosti.

Oko 60.000 zahteva za porodičnu penziju godišnje stigne fondu, ali se ispostavi da pravo na to nemaju svi.

"Ima hiljade novih porodičnih penzionera s tim što treba voditi računa da među njima ima i lica koja su sa svoje lične penzije prešla na porodičnu jer je ona povoljnija", kaže Branislav Rašić iz Sektora prava osiguranika Fonda PIO.

Pomera se granica starosti za preuzimanje penzije supružnika. Ove godine za udovice je to 51 godina i šest meseci, a za udovce 56 i po godina. Da bi kasnije imala pravo na suprugovu penziju, žena u trenutku njegove smrti mora da ima najmanje 45 godina.

Ako se školuju, deca mogu da koriste penziju do 26. godine. Poslednjim izmenama zakona, porodičnim penzionerima dozvoljeno je i da rade.

"S obzirom na iznose porodičnih penzija za koje znamo da su dosta niske, korisnicima je omogućeno da rade, ali s tim da ne mogu da ostvare više od 50 posto najniže zarade zaposlenih u mesecu kada se ta naknada isplaćuje", kaže Rašić.

Pravo na porodičnu penziju i dalje nemaju supružnici iz vanbračne zajednice.

A da bi se sprečile zloupotrebe - za brakove koji se sklapaju sa partnerima u poznim godinama, zakon je predvideo da oni moraju potrajati bar dve godine, posle kojih supružnik stiče pravo da nasledi penziju.

Jedino u slučaju kada partneri već imaju zajedničko dete, penziju će bez obzira na to kada je brak sklopljen naslediti i supružnik.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво