Читај ми!

Licence uvode red u staračke domove

Inspekcija u prošloj godini zatvorila 16 domova za stare koji su radili bez dozvole. Licence uvode red, najavljuju nadležni. Pojedinim vlasnicima domova jedini motiv za rad je zarada, pa su korisnike smeštali u neuslovne objekte, a o njima je brinulo nestručno osoblje.

Prošle godine, inspekcija Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike je zatvorila 16 privatnih domova za stare zbog nezakonitog rada. Protiv nekih su pokrenuti i postupci pred sudom. Uvođenjem licenci će kontrola ustanova socijalne zaštite biti stroža, a usluge će pružati samo oni koji ispune najviše standarde. U 41 državni i 123 registrovana privatna doma, smešteno je oko 12.000 najstarijih.

Ilija Pavlović, profesor škole za dizajn u penziji, vodio je kaže zdrav život. Bolest nažalost ne bira. Posle moždanog udara, želeo je da život nastavi u domu.

"Ovakva bolest ne dozvoljava život kod kuće. Zadovoljan sam, živ sam, sretan sam i to je moja satisfakcija", kaže Ilija.

Pri odabiru doma, njegova ćerka Jasmina Brkić vodila je računa o tome da dom pre svega ima dozvolu za rad i uslove za oporavak neophodne njenom ocu. Kaže da u domu treba da ima svoju sobu, kupatilo,  kompletnu uslugu koja se odnosi na medicinski tretman a važan joj je i položaj doma zbog obilaska.

Domovi u Srbiji nisu samo socijalne, već sve više i zdravstvene ustanove. Posle teških bolesti, moždanih udara, hemoterapija, za mnoge, neretko i mlađe osobe, dom je jedino rešenje.

"Bolnice ne mogu da drže toliko slučajeva na duži rok ili za stalno. Takve slučajeve vraćaju kući. Porodice su prinuđene da se snalaze kako umeju i znaju. Tako je jedino rešenje i izlaz da se smeste u starački dom", kaže Marija iz Doma za stare "Agape".

Pojedinim vlasnicima domova jedini motiv za rad je zarada, pa su korisnike smeštali u neuslovne objekte, a o njima je brinulo nestručno osoblje. Uvođenjem sistema licenciranja, takvima bi trebalo da se stane na put.

Socijalna radnica Ivana Galić kaže da je jako bitno ispuniti sve te standarde iz prostog razloga što se ovde radi o životu korisnika.

"Otvorani su razni domovi, privremeni smeštaji gde nisu imali ni adekvatnu ni zdravstvenu negu, nisu imali čak ni sve obroke", navodi Galićeva.

Prošle godine inspekcija je zatvorila 16 takvih objekata. Neretko se, međutim, dešava da vlasnici ponovo na novoj lokaciji nastave rad.

"Mi nememo mehanizam da uđemo u trag njima ali pokušavamo i koristimo različite načine da dođemo do tih domova, naročito o podacima o nastavku rada ilegalnih domova, tako da su nam dobro došle sve informacije o tome", kaže Biljana Zekavica iz Ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike.

U ministarstvu kažu da ne beže od odgovornosti, ali apeluju i na korisnike i njihove rođake, kada biraju dom, da provere da li ustanova za koju se odluče ima dozvolu za rad.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво