Kako napreduje obnova Hilandara

Bratstvo Hilandara uz pomoć države i donatora obnovilo je više od 50 odsto konaka izgorelih u požaru 2004. godine. Obnovljena je polovina izgorelih konaka i monaštvo Hilandara te prostorije već koristi. Prva ovogodišnja donacija stigla je od društva "Pomoravski hodočasnik".

Deset godina posle velikog požara manastir Hilandar polako dobija izgled kakav je nekada imao. Doduše zbog manjka para obnova teče sporije nego što je u prvi mah planirano. Rekonstruisana je polovina izgorelih konaka i monaštvo Hilandara te prostorije već koristi.

Bratstvo Hilandara uz pomoć države i donatora obnovilo je više od 50 odsto konaka stradalih u požaru 2004. godine. Obnavlja se postupno i pažljivo jer je prvi i najvažniji cilj da se sačuva autentičan izgled manastira iz vremena pre požara. Za obnovu drevnog  srpskog zdanja na Svetoj Gori država Srbija ove godine opredelila je 70 miliona dinara.

"Mi smo naravno svesni da pošto je svuda kriza da ne može da se ispuni sve što smo zamislili. Ako ta sredstva budu na vreme uplaćena da možemo da ih koristimo u toku godine to će omogućiti da u ovoj godini obavimo ono što smo zamislili", kaže starešina manastira Iguman Metodije.

Zbog zimske pauze i praznika u Hilandaru trenutno nema neimara.

Prva grupa stiže već početkom februara, a sledeća u martu. Plan je da do sredine godine bude završena obnova najvećeg konaka iz 1821. godine i  da zatim započne obnova Belog konaka na istočnoj strani.

"Država pomaže koliko je u njenoj moći, nekad više nekad manje, ali manje nego ranije, s obzirom na ekonomsku krizu i sveobuhvatnu situaciju u Srbiji, ali ipak dovoljno da se nastavi obnova", kaže poverenik Hilandara Miloš Stojković.

Prva ovogodišnja donacija Hilandaru stigla je od društva "Pomoravski hodočasnik" koje je manastiru poklonilo vojno terensko vozilo za prevoz i rad u teško pristupačnim delovima manastirskog imanja. U Hilandar je stiglo 40 hodočasnika iz Pomoravlja.

Predsednik udruženja "Pomoravski hodočasnik" Časlav Milošković kaže da se svake godine vraćaju na najveće mesto srpske duhovnosti, tamo gde su Sveti Sava i Sveti Simeon započeli srpsku crkvu, srpsku kulturu i prosvetu.

Radovi na obnovi Hilandara potrajaće još najmanje pet godina. Reč je o ogromnom poduhvatu koji je nemoguće završiti bez pomoći države, a ključ je u stabilnom finansiranju rekonstrukcije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво