Читај ми!

Inicijativa za prenos Teslinih ostataka

Prvi zajednički sastanak članova Privremenog organa sa čelnicima SPC rezultiraće sutrašnjim formiranjem radne grupe, koja će se baviti inicijativom za prenos ostataka Nikole Tesle da bi se sahranili na platou ispred Hrama Svetog Save.

Privremeni organ Beograda spreman je da podrži inicijativu o prenosu zemnih ostataka Nikole Tesle na plato ispred Hrama Svetog Save, ali postoje zakonski uslovi koji prethodno moraju da se ispune, rekao je član tog veća Nikola Nikodijević.

Nikodijević je objasnio da je reč o saglasnostima Grada i Republike, ali i porodice, odnosno naslednika.

"Spremni smo da podržimo inicijativu o prenosu zemnih ostataka Nikole Tesle, ali postoje zakonski uslovi koji prethodno moraju da se ispune. Među njima su posebne saglasnosti koje treba da se pribave, a nadamo se da to neće trajati dugo", rekao je Nikodijević, a saopšteno je iz Beoinfa.

SPC i patrijarh Irinej pre dva dana su na sastanku sa predstavnicima Privremenog organa Beograda predložili da se zemni ostaci poznatog naučnika prenesu u Hram Svetog Save, a tada je dogovoreno da se u četvrtak, 16. januara formira radna grupa koja će pored tog razmatrati još nekoliko pitanja u odnosima Crkve i Grada.

Na sastanku sa patrijarhom razgovaralo se i o statusu crkvene biblioteke i izgradnji novih crkava, a uoči prvog sastanka radne grupe Nikodijević je rekao da će se to telo baviti konkretizacijom svih pokrenutih pitanja između Crkve i Grada.

Nikodijević je istakao da crkvena biblioteka raspolaže znatnom građom koja prevazilazi kapacitet prostora u kome se nalazi i zaslužuje adekvatniji prostor za smeštaj tog kulturnog blaga.

"Tu je i potreba za urbanističkim planiranjem hramova i crkava u novoizgrađenim i stambenim naseljima čija je izgradnja u toku i koja će biti predmet zajedničkog razmišljanja u novoformiranoj radnoj grupi", naveo je Nikodijević i dodao da se nada da će se u narednom periodu doći do konkretnih rešenja.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво