Читај ми!

Crkvama vraćena polovina imovine

Verskim zajednicama vraćeno preko pedeset odsto oduzete imovine - najviše Srpskoj pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi, a zatim Jevrejskoj zajednici. Islamskoj još nije vraćeno ništa, jer nije definisano ko je naslednik te imovine.

Sav posao oko restitucije u Srbiji mogao bi da bude završen za četiri do pet godina, pretpostavke su nadležene agencije. Rok da građani predaju dokumente za povraćaj oduzete imovine ističe za dva meseca - prvog marta. U postupku vraćanja je i imovina koja je oduzeta crkvama i verskim zajednicama u Srbiji.

Bez obzira na početne sumnje, brzina kojom se crkvama i verskim zajednicama vraća oduzeta imovina je zadovoljavajuća, ocenjuju u Agenciji za restituciju.

"Mogu da kažem da je crkvena restitucija jedna od najuspešnijih u Evropi po procentu vraćene imovine. Ono što je jako bitno je da nema diskriminacije u odnosu na bilo koju crkvu ili versku zajednicu što se tiče priznatih, postupak je ravnopravan", kaže direktor Agencije Strahinja Sekulić.

Crkvama i verskim zajednicama je vraćeno preko pedeset odsto imovine. Najviše Srpskoj pravoslavnoj i Rimokatoličkoj crkvi, a zatim Jevrejskoj zajednici. Islamskoj još nije vraćeno ništa.

Direktor kancelarije za veru Mileta Radojević kaže da je problem kod islamske zajednice taj što nije definisano ko je pravni naslednik imovine. "Prilikom podnošenja zahteva za registraciju u skladu sa zakonom o crkavama i verskim zajednicama pojavile su se dve islamske zajednice", objašnjava Radojević.

Na osnovu prikupljenih podataka Agencija za restituciju je nadležnima dostavila inicijativu za izmenu zakona. Kada je u pitanju vraćanje šuma i poljoprivrednog zemljišta, kažu treba uvesti zamensku restituciju.

"Do sada se potražuje 30 hiljada hektara šumskog zemljišta, a fond šumskog zemljišta kojim upravlja država, gde je država vlasnik, je milion i po hektara: Znači tu ne bi bilo nikakve štete za Republiku Srbiju", kaže Sekulić.

Što se tiče poljoprivrednog zemljišta procena je da je oko 60 hiljada hektara osnovanih zahteva, rekao je Sekulić. "Ako znamo da Republika Srbija ima 400 hiljada hektara u državnoj svojini, znači da je i ovde bilo moguće uraditi supstituciju, a da ne bude štete po državu", istakao je Sekulić.

Od osnivanja do danas doneto je 10 hiljada prvostepenih odluka, a do prvog marta očekuju da bude podneto oko 30 hiljada zahteva građana da im se vrati oduzeta imovina.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво