Читај ми!

Primena znanja problem za srpske đake

PISA test ponovo pokazao da naši đaci loše primenjuju znanje stečeno u osnovnoj i srednjoj školi. Srbija je na 43. mestu u konkurenciji 65 zemalja, što je mali pomak u odnosu na prethodne godine.

Na poslednjem PISA testu sprovedenom prošle godine, koji testira sposobnost učenika da primene znanje iz osnovne skole - naši đaci i dalje su ispod međunarodnog proseka. Iako ima malog pomaka u odnosu na prethodne godine, Srbija je na 43. mestu u konkurenciji 65 zemalja. U regionu, bolje rezultate od naših đaka - postigli su 15-godišnjaci iz Hrvatske i Slovenije.

Svaki treći testirani učenik funkcionalno je nepismen-podatak je koji najviše zabrinjava. Takav učenik ume samo da prosto reprodukuje naučeno, bez inventivnosti i sposobnosti da vidi dalje i uradi više. Jednom rečju-nije dovoljno spreman za život.

Koordinator PISA testiranja u Srbiji Dragica Pavlović Babić kaže da je učenicima teško da naprave bilo kakav korak više ka povezivanju, ka primeni u različitim situacijama, ka nekoj mogućnosti da se snalaze u kompleksnijim situacijama, kako životnim, tako i obrazovnim.

Ka evropskim obrazovnim standardima idemo presitnim koracima. Za hermetičnost i zaparloženost naših škola odgovornost dele svi učesnici u obrazovnom sistemu.

"Imate takve nastavne programe koji su takvi kakvi su i koje su nastavnici dužni da realizuju i koje su udžbenici dužni da isprate. Dakle, sistem se harmionizovao da proizvodi ovakve rezultate. Dakle, morate podići sve da biste podigli rezultate", ističe Dragica Pavlović Babić.

Da se otezalo sa reformama i promenama i da nas čeka mnogo posla - svesni su i nadležni.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislav Jovanović kaže da naše obrazovanje više nema vremena za greške, jer više nema vremena da njihovo popravljanje.

Naziv ovogodišnjeg izveštaja - "Inspiriši me, podrži me" - poruka je, ali i opomena.

Veću podršku đacima ministar obećava za sledeći test.

"Ja danas objavljujem i početak priprema za testiranje 2015. godine. Garantujemo da će rezultati biti značajno bolji", naglašava ministar.

Na PISA testiranju proveravale su se čitalačka, matematička i naučna pismenost i sposobnost rešavanja problema.

Stručnjaci podsećaju da je čitalačka sposobnost često preduslov za uspeh u svim ostalim oblastima. Ponekad je za pogrešno rešenje matematičkog zadatka krivac samo loše pročitan tekst iznad njega.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво