Читај ми!

Povraćaj imovine u predviđenom roku

Građani su Agenciji za restituciju podneli oko 25 hiljada zahteva za povraćaj oduzete imovine. Rok za predaju dokumenata ističe prvog marta. Celokupan posao mogao bi da bude završen u naredne tri godine, kažu u Agenciji.

Agenciji za Restituciju do sada je podneto oko 25 hiljada zahteva građana za povraćaj oduzete imovine, od toga najviše u Novom Sadu i Beogradu. Rok za predaju dokumenata ističe prvog marta. Celokupan posao mogao bi da bude završen u naredne tri godine, kažu u agenciji.

Vladimir Mišić, poznati beogradski trgovac bio je vlasnik jednog placa u centru grada. Poslovni prostor, porodična kuća i pomoćne zgrade oduzete su mu 1959, a kasnije porušene.

Naslednik Nikola Vujisić kaže da je rešenjem Agencije ispravljena nepravda. "Ovim rešenjem Agencije za restituciju ispravljena je višedecenijska nepravda naneta našoj porodici. Vraćena nam je imovina u naturi brzim i efikasnim radom", rekao je Vujisić.

U Agenciji kažu da do kraja roka za podnošenje prijava očekuju još oko pet hiljda zahteva.

"Mi već sada imamo skoro 8.000 prvostepenih odluka rešenja i zaključaka tako da je više od trećine rešenih predmeta u ovom trenutuku", kaže direktor Agencije Strahinja Sekulić i dodaje da je 80 odsto predmeta u radu.

Pošto od marta neće biti priliva novih predmeta, Sekulić očekuje da će do kraja sledeće godine biti doneto 50 odsto prvostepenih odluka, a da će svi predmeti biti u radu.

"To znači da je postupak restitucije pod kontrolom" istakao je Sekulić i dodao da se prati dinamika koju je zakon predvideo.

Kako bi restitucija u Srbiji bila sprovedena u celosti, upućeni kažu, treba izmeniti zakon ili doneti podzakonske akte koji bi omogućili efikasnije vraćanje poljoprivrednog zemljišta. Međutim, građanima problem i dalje stvara kompletiranje zahteva.

Advokat Aleksandar Samuilović kaže da bi rešenje problema moralo da bude neko produženje roka s jedne strane, a "sa druge strane stavljanje obaveza svim državnim organima, a naročito javnim evidencijama da omogućavaju strankama da dođu do dokumentacije koja im je potrebna za kompletiranje tog zahteva u postupku restitucije".

Lopta je sada u dvorištu predlagača zakona. Ministarstvo pravde i državne uprave trebalo bi da predloži odgovarajuću izmenu zakona da bi restitucija u Srbiji bila do kraja sprovedena.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво