Читај ми!

Čanak: Novi zakon obespravljuje radnike

Ukoliko se usvoji novi Zakon o radu, sindikati u Srbiji više neće biti potrebni jer će i zaposleni i nezaposleni biti u obespravljenom položaju, ocenio predsednik sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak.

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost", Branislav Čanak rekao je da ukoliko se usvoji novi Zakon o radu, sindikati u Srbiji više neće biti potrebni, jer će, kako je ocenio, i zaposleni i nezaposleni biti u obespravljenom položaju.

"Sve ono što danas predstavlja kršenje zakona, ovim zakonom će postati zakonito, i rad na crno će biti zakonit samo što će se zvati privremeno zapošljavanje", rekao je Čanak na konferenciji za novinare u Kruševcu.

Ne želeći da komentariše predlog zakona jer , kako je rekao, na naslovnoj strani piše da je"za internu upotrebu", Čanak je napomenuo da će govoriti o onome što je u pripremi i "što se iza brda valja" , istakavši da još uvek nema obrazloženja zbog čega se zakon menja.

"Jedino što se kaže jeste da to traže strani investitori, ali ne kažu koji i nikada se nigde nije pojavio nijedan strani investitor da sam to kaže, uvek preko Vlade Srbije, to znači da ili su kukavice ili da ne postoje takvi investitori", smatra Čanak.

Obrazloženje da će se lakšem otpuštanjem radnika doći do lakšeg zapošljavanja, Čanak je ocenio da je na "ivici infantilnosti" i da to rade zemlje u kojima postoji jaka mreža socijalnog osiguranja, tako da onaj ko je ostao bez posla bude zbrinut na razne načine.

"U Srbiji gubitak radnog mesta znači da ćete sledeće radno mesto dobiti 'nikada, a možda i malo kasnije'. I sada u toj situaciji kada imate 30 odsto nezaposlenih, vi pripremate zakon koji će omogućiti lakše otpuštanje. To je potpuno apsurd", ocenio je Čanak.

Prema njegovim rečima, sindikat će se boriti protiv toga i tražiti od države da pokaže da postoje sredstva kojima će se zbrinuti ljudi koji su otpušteni, a "to znači da se budžet Nacionalne službe poveća 150 puta".

Čanak je rekao da će se prema ovom poslu sindikat odnositi kao prema velikoj prevari "dok nas ne uvere su suprotno", dodavši da se nada da će u tome imati i podršku kolega iz Samostalnog sindikata Srbije.

"U Srbiji dati u ovim uslovima nekome otkaz, čak i zakonit, je ubistvo sa predumišljajem", smatra Čanak.

Čanak je za ponedeljak najavio zajedničku sednicu predsedništva UGS "Nezavisnost" i Samostalnog sindikata Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво