Читај ми!

Nikolić: Ustavni sud savest naroda

Ako je Skupština zadužena za donošenje zakona i predstavlja volju i svest naroda, onda je Ustavni sud Srbije zadužen za ustavnost i zakonitost i predstavlja savest naroda koja će nas opomenuti uvek kada zanemarimo Ustav, rekao predsednik Tomislav Nikolić, povodom 50 godina od osnivanja Ustavnog suda.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je u interesu Srbije da Ustavni sud bude samostalna institucija koja štiti zakonitost, ustavnost i prava građana.

"Ako je Narodna skupština zadužena za donošenje zakona, pa predstavlja volju i svest naroda, onda je Ustavni sud Srbije zadužen za ustavnost i zakonitost i predstavlja savest naroda koja će nas opomenuti uvek kada zanemarimo Ustav", naglasio je Nikolić u Skupštini Srbije, gde se obeležava 50 godina postojanja Ustavnog suda Srbije.

Predsednik je naglasio da se, kada se govori o Ustavnom sudu Srbije, govori o zakonitosti, stručnosti i pravdi.

Predsednik je poručio da se jasno držao principa podele vlasti i da u tome ostaje dosledan.

"Ustav mora da se poštuje kako bi građani ostvarili svoja prava", naglasio je predsednik Srbije na otvaranju međunarodne konferencije "Položaj i perspektiva ustavnog sudstva", koja se održava povodom 50 godina od osnivanja Ustavnog suda Srbije.

Nikolić je dodao da je zaslugom aktuelne vlasti Ustavni sud Srbije ove godine dobio i svoju zgradu.

Prema njegovim rečima, Ustavni sud sada radi u punom sastavu i predstavlja ne samo zaštitnika svih građana, već i zaštitnika pojedinačnih prava i poslednju instituciju koja štiti građane.

Tom ulogom, kako kaže Nikolić, Ustavni sud omogućava građanima da brže i jeftinije ostvare svoja prava, a ne da u nekim slučajema to ostvaruju po međunarodnim sudovima.

On je rekao da Ustavni sud zahteva i mora da ima nadstranački karakter, da sudije osim te funkcije ne mogu da rade nijednu drugu osim profesorske, a da je za predsednika države taj normativ još stroži i da on ne može da obavlja nikakve druge funkcije.

"Ni predsednik ni ustavni sud ne smeju biti pod uticajem stranaka", rekao je Nikolić i još jednom ponovio da oba ta organa vlasti moraju imati nadstranački karakter i biti čuvari demokratije i prava građana.

On je dodao da predsednik ne sme da utiče na rad Ustavnog suda, ali ne sme biti ni obratno, međutim, saradnja je neophodna.

Nikolić je naglasio da u borbi za pravdu, poštenje i demokratiju Ustavni sud mora biti beskompromisan, ističući da je ovaj sud branilac svih dostignuća i branilac prava građana.

"Očekujem da sudije Ustavnog suda odluke donose po pravu i savesti. Na njihovo dostojanstvo i poštenje računa čitava Srbija", poručio je Nikolić.

Slijepčević: Ustavni sud garant vladavine prava

Predsednik Ustavnog suda Srbije Dragiša Slijepčević izjavio je da je Ustavni sud čuvar Ustava i garant vladavine prava, i da su se 2012. godine, sticanjem finansijske nezavisnosti, stvorili preduslovi za njegovu potpunu samostalnost.

Slijepčević je, otvarajući međunarodnu konferenciju "Položaj i perspektiva ustavnog sudstva" rekao da je na delu pokazano opredeljenje Vlade da poštuje budžetsku samostalnost, da na delu uverava da je Ustavni sud prevazišao prepreke koje su ga u prošlosti sprečavale da radi samostalno.

On je rekao da su se tek izmenama Zakona o Ustavnom sudu u januaru 2012. stekli uslovi za rad suda po većima i uvela finansijska samostalnost, verujući da će te izmene tek dati pun efekat.

Navodeći da se Ustavni sud stavio u zaštitu prava građana, Slijepčević je naglasio da je u ovoj godini rešen 5.401 predmet, što govori ne samo o opterećenosti Ustavnog suda već i o ugroženosti prava u Srbiji.

Zbog velikog broja predmeta, kako je ukazao, Ustavni sud je bio prinuđen da radi po hitnim postupanjima kada je reč o određenim predmetima i naveo da je rešeno 808 žalbi neizabranih sudija i tužilaca.

Govoreći o istorijatu suda, dugom pola veka, Slijepčević je istakao da je rad Ustavnog suda u prethodnom periodu nekoliko puta bio blokiran neizborom sudija, budući da su neke političke stranke na vlasti na njega gledale kao na deklarativnu instituciju.

Slijepčević je rekao da je Ustavni sud tokom prošle godine rešio 1.044 ustavne žalbe zbog povređenog prava na pravično suđenje, kao i da je doneo više od 50 odluka o neustavnosti brojnih odredaba sistemskih zakona, među kojima su Zakon o porezu na imovinu, zakoni o Vojno-bezbednosnoj agenciji i Vojno-obaveštajnoj agenciji, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine, Zakon o planiranju i izgradnji.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво