Читај ми!

Nelegalno više od milion objekata

Zakon o legalizaciji, koji predviđa manju papirologiju i za građane i za investitore, u utorak pred poslanicima. Lokalna vlast dobiće preporuke kako da najbrže i najpovoljnije legalizuje objekte, najavljuju iz nadležnog ministarstva.

Hoće li se divlja gradnja u Srbiji zaustaviti, a oko milion i trista hiljada nelegalnih objekata konačno legalizovati? O Predlogu zakona o legalizaciji raspravljaće poslanici u parlamentu. Iz nadležnog ministarstva najavljuju da će lokalna vlast dobiti preporuke kako da najbrže i najpovoljnije legalizuje objekte.

Decenijama se gradilo bez građevinske dozvole, što su nadležni pravdali nerešenim imovinskim odnosima i nedostatkom urbanističkih planova.

"Ranijih godina teško se dolazilo do građevinske dozvole jer su u pitanju pravni odnosi, ljudi su kupovali livade, i onda bez dozvole, bez ičega gradili", kaže investitor "Konaka Kraljevo" Jovica Milić.

Branislav Panić iz Kikinde ističe da je ponovo podneo zahtev za legalizaciju kuće koju su mu roditelji sagradili pre 28 godina i da je zbunjen propisima zbog stalnog menjanja.

Ako Predlog zakona usvoji Skupština, građani i investitori pribavljaće mnogo manje papira nego do sada, geodetski snimak, projekat objekta, dokaz o pravu svojine, zakupa ili korišćenja građevinskog zemljišta i plaćena naknada za uređenje građevinskog zemljišta.

Međutim, Predlog zakona lokalnim vlastima daje veću slobodu kada odlučuju o visini naknade za uređenje građevinskog zemljišta i o dužini otplate, koja može da bude od pet do 20 godina.

"Mi to moramo da sprečimo, dovešćemo u nepovoljnu poziciju ljude koji nemaju, svima nam je poznata ekonomska situacija u Srbiji, ali te građane moramo da zaštitimo", kaže predsednik Skupštinskog odbora za građevinu i urbanizam Dejan Radenković.

U resornom ministarstvu kažu da su pripremili kriterijume na osnovu kojih će lokalne vlasti procenjivati koliko će ko plaćati legalizaciju.

"Porodice u kojima niko ne radi imaće privilegije, zatim porodice koje imaju male kuće, sopstvene stanove, a sve što ide u promet na primer za javna okupljanja, trgovine, gde su zarade enormne, mora se, po zakonu, legalizovati - bez ikakvih posledica", kaže ministar građevine i urbanizma Velimir Ilić.

Važno je da svi koji su predali zahtev za legalizaciju neće ponovo to morati da čine. Do sada je predato 720 hiljada zahteva, a legalizacija je zaustavljena, jer je Ustavni sud proglasio Zakon o planiranju i izgradnji neustavnim, zbog predviđenih olakšica koje su zavisile od površine objekta.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво