Reagovanja na zabranu Parade ponosa

Zbog odluke srpskih vlasti da zabrani Paradu ponosa američka ambasada u Beogradu izrazila "veliko razočaranje". Zabranom Parade ponosa treću godinu za redom srpske vlasti propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava, kaže Štefan File. Odluku o zabrani kritikuje i LDP.

Strani zvaniznici negativno ocenjuju odluku Vlade da zabrani paradu ponosa. Američka ambasada u Beogradu izrazila je "veliko razočaranje" zbog te odluke. Zabranom Parade ponosa  srpske vlasti su propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava, kaže Evropski komesar za proširenje Štefan File.

"Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda uzdruživanja su srž ljudskih prava, i zaštita i obezbeđivanje svakog građanina je osnovna odgovornost demokratske vlade", navodi se u saopštenju Ambasade SAD.

Američka ambasada je "snažno osudila" i pretnje nasiljem učesnicima Parade ponosa, uz ocenu da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras da je treću godinu za redom Parada ponosa zabranjena iz bezbednosnih razloga.

Ambasada navodi i da su prava na slobodu govora, okupljanja i udrživanja osnovna ljudska prava koja treba da uživaju svi i koja nije rezervisana "ni za jednu pojedinačnu grupu u društvu".

File je ocenio da su srpske vlasti zabranom Parade ponosa u Beogradu treću godinu za redom propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava.

Poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja su posebno važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa skrininga za poglavlja 23. o pravosuđu i osnovnim pravima, naveo je File u saopštenju.

"Kao komesar za proširenje EU, u obavezi sam da tražim od zemalja kandidata da potpuno prihvate vrednosti poput slobode okupljanja i slobode izražavanja koje su u temelju na kojem je projekat Evropske unije izgrađen", naveo je File u saopštenju.

On je naveo da Evropska komisija očekuje da vlada Srbije preduzme sve neophodne korake da ispita pretnje nasiljem upućene Paradi ponosa i preduzem neophodne mere da osigura da se sloboda okupljanja i izražavanja ubuduće potpuno poštuju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić izjavila je da je zabrana Parade ponosa još jednom pokazala koliko se svih ovih godina malo radilo na smanjenju homofobije i razvijanju tolerancije, o čemu govore i alarmantni podaci o količini mržnje i netrpeljivosti prema LGBT populaciji koja postoji posebno kod mladih ljudi.

Zabranu Parade kritikovao je i lider LDP-a Čedomir Jovanović, koji smatra da nikada nijedna vlast u Srbiji nije imala povoljnije uslove da obezbedi funkcionisanje pravnog poretka kao aktuelna.

"Nažalost, zabranom mirnog skupa zakazanog za subotu pokazali su da ni tu okolnost nisu uspeli da iskoriste", naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

"Kuća ljudskih prava i demokratije" zatražila je noćas hitnu sednicu Odbora za bezbednost Skupštine Srbije zbog priznanja institucija da nisu u stanju da osiguraju bezbednost za građane.

Svetske agencije o zabrani Parade ponosa

Svetske agencije javljaju da su srpske vlasti zabranila Paradu ponosa u Beogradu, treću godinu zaredom, zbog pretnji desničarskih grupa.

"Vlada Ivice Dačića saopštila je da su najviši (srpski) bezbednosni i državni zvaničnici odlučili da zabrane događaj u subotu, jer se boje da će se ponovi nasilje iz 2010. kada su ekstremisti napali učesnike marša homoseksualaca u srpskoj prestonici. To je izazvalo jednodnevne sukobe sa policijom u kojima je bilo povređeno više od 100 ljudi", javila je agencija AP u izveštaju iz Beograda, koji su preneli mnogi svetski mediji.

Rojters dodaje da su ambasadori zapadnih zemalja izvršili pritisak na Srbiju da ove godine dozvoli održavanje manifestacije u subotu, što bi bio "test za balkansku zemlju za (njenu) posvećenost toleranciji i različitosti uoči pokretanja pregovora o članstvu u Evropskoj uniji u januaru naredne godine".

"Ali, posle trosatnog sastanka državnih lidera i šefova bezbednosnih službi, premijer Dačić je rekao da neće dozvoliti održavanje", prenosi britanska agencija.

I Srpska pravoslavna crkva se izjasnila protiv Parade ponosa, rekavši da su prava geja uništavaju instituciju braka i porodičnih vrednosti, podsećaju agencije.

Број коментара 30

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво