Читај ми!

Preminuo Andrej Mitrović

Istoričar i dugogodišnji profesor beogradskog Univerziteta Andrej Mitrović preminuo u 77. godini.

U Beogradu je prošle noći preminuo istoričar i dugogodišnji profesor beogradskog Univerziteta Andrej Mitrović.

Andrej Mitrović rođen je u Kragujevcu 17. aprila 1937. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Na Grupu za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu upisao se 1956, diplomirao 1961. godine, magistrirao 1964. i doktorirao 1968.

Čitavu univerzitetsku karijeru, od 1961. do 2004. godine, proveo je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a zvanje redovnog profesora je stekao 1980. godine. Predavao je savremenu istoriju Evrope, uvod u istorijske studije i brojne specijalizovane kurseve, a 1987. godine osnovao je Katedru za Opštu savremenu istoriju kojoj je bio na čelu do penzionisanja.

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti postao je 1988. godine, a za člana Crnogorske akademije nauka i umetnosti izabran je 2006. godine.

Andrej Mitrović bio je urednik i osnivač više stručnih časopisa, jedan od osnivača Udruženja za društvenu istoriju, kao i urednik istorijskih biblioteka u izdavačkim kućama i priređivač više knjiga u izdanjima Univerziteta u Beogradu, SANU, Srpske književne zadruge i drugih izdavača.

Istraživao je, držao predavanja na univerzitetima i učestvovao na naučnim skupovima i projektima u Nemačkoj, Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švajcarskoj, Bugarskoj, Grčkoj, Mađarskoj, SAD, kao i u svim nekadašnjim jugoslovenskim republikama.

Bio je autor više televizijskih emisija, poput serije "Vreme netrpeljivih", a jedno vreme i voditelj emisije "Kino oko". Oktobarsku nagradu grada Beograda za nauku je dobio 1975. godine, prestižnu Herderovu nagradu za doprinos istoriografiji 2001. godine, medalju "Konstantin Jireček" Društva za Jugoistočnu Evropu iz Minhena 2004. godine, a nagrađen je i medaljom Srpske književne zadruge (1992), plaketom Kolarčevog narodnog univerziteta (1974).

Andrej Mitrović je široko naučno i istraživačko interesovanje ograničio razdobljem od sredine 19. do polovine 20. veka i to na prostoru Evrope, Balkana, Jugoslavije i Srbije.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво