Читај ми!

Niški dani Lazara Krstića

Novi ministar finansija Lazar Krstić odrastao je u Nišu, gde je i završio gimnaziju kao đak generacije. Univerzitet Jejl završio je 2007. godine. Direktorka gimnazije "Bora Stanković" Ljiljana Zlatanović kaže da je Krstić umeo da odabere oblast svog interesovanja i da u tome bude najbolji.

Lazar Krstić, novi ministar finansija, u Nišu je završio osnovnu i srednju školu. Bio je đak generacije u gimnaziji "Bora Stanković", posle čega se upisao na američki univerzitet Jejl i postao američki stipendista.

Krstić je bio je đak generacije koja je gimnaziju upisala u jesen 1999. godine, a bio je i učesnik domaćih i međunaradnih takmičenja iz matematike sa kojih je doneo brojne nagrade.

Maturski rad branio je iz matematike, a nosilac je i olimpijskog odličija u toj oblasti. Na prestižnom američkom univerziteteu Jejl diplomirao je 2007. godine. 

Direktorka gimnazije "Bora Stanković" u Nišu Ljiljana Zlatanović za svog bivšeg učenika kaže da je umeo da odabere oblast svog interesovanja i da u tome bude najbolji i najuspešniji.

"To je lepa osobina i nadam se da će mu koristiti na novom poslu", kaže Zlatanović.

Profesor engleskog Milan Stojanović priseća se 2001. godine kada je sa troje srednjoškolaca, među kojima je bio i Lazar Krstić, boravio u Ohaju. Bio je to prvi Krstićev susret sa SAD.

"Lazareva reakcija je bila da je matematika koja se tamo izučava na nekom osnovnoškolskom nivou i da on tamo gubi vreme. Međutim, kada je posle nekoliko dana prebačen na napredniji kurs, njegova reakcija je bila  - ovo može da bude interesantno", kaže Stojanović.

Pošto je upisao Jejl i dobio američku stipendiju, Ministarstvo nauke Lazaru je ukinulo našu stipendiju. Podršku i veru da istraje dao mu je "Centar Mense za talentovane i darovite - Nikola Tesla", čiji je bio član.

Osnivač "Mense" Ranko Rajović ističe da za naše studente, koji poput Lazara odlaze na jake i prestižne fakultete, bitno da ostvaruju kontakte sa ljudima sa kojima će sutradan sarađivati.

"Moramo da znamo da su ti ljudi važni i zbog znanja koje poseduju, ali i zbog svih tih kontakata", kaže Rajović.

Na predlog niške gimnazije, Lazar Krstić je, kao jedan od zaslužnih, među prvima dobio novi biometrijski pasoš.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво