Читај ми!

Uskoro izmene Zakona o restituciji?

Posle godinu i po dana iskustva u restituciji, Agencija za restituciju pokreće inicijativu za izmenu zakona. Iz Agencije poručuju da novi zakon trebalo bi da napravi razliku između imovine oduzete pravnim licima i imovine fizičkih lica kojom su upravljala pravna lica. U Mreži za restituciju i stručnjaci kažu da je zamena jedini način da se reši taj problem.

Agencija za restituciju pokreće inicijativu za izmenu zakona, posle jednoipogodišnjeg iskustva u vraćanju oduzete imovine starim vlasnicima. Kako kažu u Agenciji, Ministarstvu finansija već su poslate teze koje će omogućiti efikasniji postupak restitucije.

U agenciji za Restituciju zaključili su da ukoliko se proširi spisak imovine koja se može vratiti u naturi država može da uštedi. Novi zakon trebalo bi da napravi razliku između imovine koja je oduzeta pravnim licima i imovine fizičkih lica kojom su uprvljala pravna lica.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da je to specifična situacija koja je i danas moguća. "U to vreme je bila česta i kod oduzimanja pre svega radnji nije se prepoznavalo šta se oduzima da li imovina fizičkih lica ili radnja kao biznis kao poslovanje. Da bi se to rasčlanilo, predložili smo izmene Zakona i još kod procene bilansa preduzeća predložili smo izvesne promene, objašnjava Kastratović.

U Mreži za restituciju od samog donošenja zakona tvrde da ga treba menjati. Smatraju da je supstitucija ili zamena jedini način da se reši pitanje restitucije.

Mile Antić iz Mreža za Restituciju napominje da je najbolji primer za to je definitivno poljoproivredno zemljište. Postoji paradoks da Agencija kroz svoj rad razotkrije i oko 20 hiljda hektara poljoprvrednog zemljišta u državnoj svojini koje je neko nezakonito uzurpirao i uknjižio kao svoje ili kao imovinu zadruge, dodaje Antić.

I stručnjaci smatraju da Zakon o restituciji treba da se izmeni uvođenjem supstitucije.

Stefan Samardžić sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu ocnjnjuje da će to smanjiti javni dug i da će država imati prihod od poreza.

U Agenciji kažu da su predložene izmene samo teze na osnovu kojih bi Ministarstvo finansija moglo da formuliše predlog izmena Zakona. Agenciji je do sada podneto 19 hiljda zahteva građana za povraćaj oduzete imovine.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво