Читај ми!

Dežer: Što pre sprovesti medijsku strategiju

Primena Medijske strategije više ne može da se odlaže, poručio Vensan Dežer. EU odvojila 1,2 miliona evra za pomoć u primeni strategije, podseća Dežer.

Evropska unija je podržala Medijsku strategiju, koja je usvojena pre skoro dve godine, ali njena primena više ne može da se odlaže, izjavio je Fonetu šef Delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer i poručio da je pozicija Unije po ovom pitanju veoma jasna.

Dosta je vremena prošlo od usvajanja Medijske strategije, ukazao je Dežer i napomenuo da je potrebno doneti zakone o javnom informisanju i elektronskim medijima.

Prema njegovim rečima, principi su veoma jasni - transparentnost finansiranja medija, zasnovanog na projektima, i transparentnost vlasništva nad medijima.

To mora da se primeni odmah i ne može da se odlaže. Postoji potreba da se to brzo uradi, poručio je Dežer.

Podsetio je da je EU odvojila 1,2 miliona evra za pomoć u primeni Medijske strategije, ali taj novac može da se mobiliše samo ako postoji odgovarajući pravni okvir.

"Mi smo radili sa Ministarstvom kulture i informisanja, udruženjima novinara i izdavača i pripremljen je dobar nacrt", ocenio je Dežer govoreći o Nacrtu zakona o informisanju.

Nadam se da će taj nacrt i ostati takav, posle konsultacija sa drugim ministarstvima, naglasio je Dežer.

Upitan o finansiranju javnog servisa, odgovorio je da su ovo pitanje zemlje članice EU rešile na različite načine i da je na Srbiji da definiše sopstveni model. U osnovi postoje dva modela - pretplate i budžetskog finansiranja.

U Srbiji sistem pretplate postoji više godina i to je veoma transparentan način finansiranja, ocenio je Dežer.

Problem koji Srbija ima je naplata, smatra Dežer, jer nije na nivou na kojem bi trebalo da bude da bi se obezbedilo finansiranje javnog servisa.

Druga opcija je finansiranje direktno iz budžeta, što ima neke prednosti.

Lako je mobilisati sredstva iz budžeta, objasnio je Dežer, ali to, međutim, zahteva i više garancija uređivačke slobode javnog servisa, koji mora da bude nestranački i potpuno uređivački transparentan.

To je ograničenje ovakvog načina finansiranja, ocenio je Dežer i dodao da bi, u tom slučaju, bilo potrebno rešiti i više drugih pitanja.

Prema njegovim rečima, postoji mogućnost i mešavine sistema pretplate i budžetskog finansiranja u prelaznom periodu prilagođavanja.

To znači, kako je precizirao, da bi, u ograničenom vremenskom periodu, sredstva iz pretplate bila dopunjena sredstvima iz budžeta dok se u celini ne pređe na sistem pretplate i uspostavi mehanizam njene efikasne naplate.

"Srbija ne sme da kasni sa digitalizacijom"

Upitan o kašnjenju digitalizacije u Srbiji, Dežer je odgovorio da je EU u taj proces uložila ukupno 10,5 miliona evra, 8 miliona u opremu i 2,5 u tehničku pomoć.

Nadao sam se da će digitalizacija početi do aprila 2012. godine, što znači da već kasnimo sa prvobitnim planom, ukazao je Dežer.

Prema njegovoj oceni, potrebno je uraditi testiranje opreme, da bismo bili sigurni da digitalizacija može da se proširi na celu zemlju, kada Srbija za to bude spremna.

Nadali smo se tehničkom rešenju kada je TV Avala prestala da emituje program, naglasio je Dežer, jer smo tu frekvenciju mogli da upotrebimo za testiranje.

Vidim da ta opcija verovatno nije više moguća, primetio je Dežer, koji se, ipak, nada se "da ćemo moći da obavimo testiranje, jer je jun 2015. godine krajnji rok da cela Evropa sprovede digitalizaciju".

"To je veoma blizu i moramo da se spremimo. Srbija ne sme da propusti taj voz", upozorio je Dežer.

Budući da digitalizacija donosi velike prihode, Srbija će, ukoliko je ne sprovede na vreme, izgubiti i te finansijske prednosti, zaključio je Dežer.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво