Читај ми!

Vlasi mogu da se izjašnjavaju i kao Rumuni

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio da Srbija ne želi da pravi nikakve probleme oko toga kako će se Vlasi izjašnjavati, da li kao Vlasi, ili kao Rumuni. Želimo ravnopravan život i Srba, Vlaha i Rumuna i svih drugih, rekao Dačić.

Vlasi koji žive u Srbiji mogu da se izjašnjavaju kao pripadnici rumunske nacionalne zajednice ili kao Vlasi, rekao premijer Ivica Dačić i dodao da Srbija ne želi da oko toga pravi nikakve probleme.

Dačić je rekao da jedan deo rumunske političke javnosti smatra da ne može da postoji odrednica Vlah nego da je Vlah isto što i Rumun i naglasio da je o tome nedavno i razgovarao sa rumunskim predsednikom Trajanom Baseskuom i premijerom Viktorom Pontom.

"Oni Vlasi koji se izjašnjavaju kao Rumuni naravno da će imati potpuno prava kao Rumuni, ali niko ne može da natera Vlahe da se izjašnjavaju kao Rumuni ako žele da se izjašnjavaju kao Vlasi", rekao je Dačić u Petrovcu na Mlavi.

Premijer je istakao da je to osnovna stvar demokratije i ljudskih prava u celom svetu i da Srbija oko toga ne želi da pravi probleme.

"Želimo ravnopravan život i Srba, Vlaha i Rumuna i svih drugih, ko god da živi u državi Srbiji", poručio je Dačić.

Dan opštine Petrovac na Mlavi obeležen je nizom manifestacija uključujući i puštanje u rad Odeljenja za hemodijalizu u Zdravstvenom centru i polaganje kamena temeljca za rekonstrukciju lokalnog fudbalskog stadiona, a svečanosti su prisustvovali Dačić kao i ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Žarko Obradović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво