Читај ми!

Veterani u "borbi" i posle rata

Nezadovoljstvo ratnih veterana odnosom države prema njima i dalje je veliko, dok se u Hrvatskoj vidi sasvim drugačija slika. Ministarstvo rada najavljuje novi zakon kojim bi položaj veterana bio poboljšan, a određena prava garantovana, osim invalidima i žrtvama rata, i ostalim učesnicima sukoba.

Gotovo 15 godina od poslednjeg ratnog sukoba na Balkanu, ratni veterani u Srbiji bore se da ostvare prava i status, a neki od njih pravdu su potražili u Strazburu. Iz Ministarstva rada najavljuju novi zakon, koji bi, osim invalida i žrtava rata, određena prava trebalo po prvi put da osigura i ostalim učesnicima ratnih sukoba.

Država ih je 90-tih mobilisala i slala u ratove - u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, na Kosovo i Metohiju.

Danas, ratni veterani u Srbiji smatraju da su zaboravljeni, dok su u Hrvatskoj slavljeni i uvažavani, a imaju i čitav spektar prava i privilegija.

Radomir Stojanović iz udruženja "Ratni veterani Srbije" ističe da je odnos države prema veteranima "nikakav".

"Ja nisam bio nikakav zločinac i ratni profiter, išao sam po pozivu države, išao sam jer sam smatrao da treba da idem da branim srpski narod", naglašava Stojanović.

Određena prava, koja često sa teškoćom ostvaruju, imaju ratni invalidi i porodice žrtava, dok oni koji su u ratovima učestvovali, a iz njih izašli bez fizičkih povreda za sada nemaju nikakva posebna prava.

Ne zna se ni tačan broj onih koji su se borili u ime Srbije, a prema nekim procenama reč je o pola miliona ljudi.

Željko Vasiljević iz "Pokreta veterana Srbije" smatra da je promena odnosa države prema veteranima apsolutni prioritet, ali su, kako je dodao, važni i zdravstvena zaštita i zapošljavanje.

U Ministrastvu rada navode da o invalidima i žrtvama rata država brine i da oni, između ostalog, na osnovu brojnih prava, primaju između 20.000 i 200.000 dinara mesečno.

Najavljuju i zakon koji bi trebalo da obuhvati sve učesnike u ratovima, ali ne znaju kada bi taj zakon mogao pred poslanike.

Državni sekretar u Ministarstvu rada Negovan Stanković kaže da je novim zakonom predviđeno da veterani stariji od 65 ili 67 godina, nakon registracije, dobijaju doživotnu naknadu od države, ukoliko nemaju drugih primanja.

U susednoj Hrvatskoj, drugačija slika.

Branitelji, kako ih tamo nazivaju, imaju oreol heroja uz koji ide i zavidna briga države. Prisutni su na svim važnim događajima u zemlji, glasni i vidljivi, a njihovim problemima bavi se posebno ministarstvo.

Hrvatski novinar Drago Hedl navodi da hrvatski veterani imaju širok spektar prava koja se odnose na zdravstvenu zaštitu, mogućnost uvoza automobila bez carine, prednosti kod zapošljavanja i upisa dece na fakultete.

Ipak, napominje Hedl, problem je što se na spisku ratnih veterana nalaze mnogi koji nisu imali nikakvog dodira sa ratom.

O razlikama u odnosu prema veteranima u Hrvatskoj i Srbiji, najbolje govori podatak da Srbija iz budžeta za invalide i porodice palih boraca izdvaja oko 150 miliona evra, dok u Hrvatskoj iz državne kase veteranima ide 800 miliona evra.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво