Читај ми!

Higijena usta čuva srčane zalistke

Bakterije iz usne duplje, jedan od uzroka teškog oboljenja srčanih zalistaka. Zubi i gingivalni džepovi su najčešće mesto odakle bakterija kreće, upozoravaju lekari. Ukoliko je infekcija slomila odbrambeni mehanizam organizma - oštetila srčani zalistak - terapija izbora je operacija.

Godišnje se u Srbiji uradi oko pet hiljada operacija na srcu, a 40 odsto od toga su operacije zalistaka. Jedan od uzročnika je i infektivni endokarditis, koji nastaje prodorom bakterija u unutrašnjost srca.

Endokarditis - infekcija srčanih zalistaka - bolest je visokog rizika i ozbiljno septično stanje organizma praćeno visokom temperaturom. Leči se antibioticima i, ukoliko je srčani zalistak oštećen i nefunkcionalan, može doći do popuštanja srca i gušenja.

Upravnica Klinike za kardiologiju KBC "Dr Dragiša Mišović" Vera Ćelić kaže da su bakterije uzročnik, danas u novom Evropskom vodiču za dijagnozu, lečenje i prevenciju infektivnog endokarditisa primarno se stavlja težište i značaj se pridaje higijeni usne duplje", kaže Ćelić.

Zubi, gingiva, gingivalni džepovi su najčešće mesto odakle bakterija kreće, objašnjava Ćelićeva. 

Endokarditis je bolest koja je duga, antibiotska terapija traje od šest do osam nedelja. Klinički tok je težak, praćen velikim brojem ozbiljnih komplikacija. Prvi ehokardiografski pregled radi kardiolog.

Kardiolog KBC "Dr Dragiša Mišović" Aleksandra Šljivić objašnjava da ako ne uspemo da vizuelizujemo promene transtorakalnim pregledom tada pristupamo transezofigijalnim pregledom, to je pregled koji podrazumeva uvlačenje ultrazvučne sonde u ezofagus i na taj način možemo bolje da vizuelizujemo zalistke.

"To je jedan pregled koji kratko traje, nije bolan, malo je neprijatan prilikom uvlačenja sonde, ali nam daje dosta značajnih podataka", kaže Šljivićeva.

Ukoliko je infekcija slomila odbrambeni mehanizam organizma - oštetila srčani zalistak - terapija izbora je operacija.

Ivan Stojanović, kardiohirurg Instituta Dedinje kaže da hirurgija podrazumeva zamenu zalistaka u najvećem broju slučajeva.

"Međutim, u jednom dobrom broju slučajeva, naročito kod mitralnog zalistka, moguće je napraviti i popravku zalistka, tako da se bolesnik posle toga vraća u normalni život. Ima zamenjen ili popravljen zalistak i mora da uzima antibiotsku terapiju, profilaksu - zaštitnu terapiju nakon hirurških intervencija koje bi imao u budućnosti, naročito nakon posete zubaru", kaže Stojanović.

Ukoliko se na pregled javi pacijent sa navedenim tegobama, koji je već imao problema sa zaliscima, šum na srcu i vodu na plućima, npr. doktor bi, s obzirom na težinu oboljenja i visoku stopu smrtnosti, trebalo da uzme u obzir i mogućnost infektivnog endokarditisa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво