Читај ми!

Imamo li pravo na samoodbranu

Nedavni slučaj u beogradskom naselju Žarkovo kada je Saša B. ubio provalnika koji mu je usred noći upao u stan, u javnosti pokrenuo raspravu o toj temi. Pritvor do 30 dana, koji mu je određen, dodatno je uzburkao strasti.

Slučaj Saše B. koji je ubio provalnika koji mu je usred noći upao u stan u beogradskom naselju Žarkovo, pokrenuo je raspravu o toj temi. Njemu je određen pritvor od 30 dana, koji je u javnosti dodatno uzburkao strasti.

Zakon u Srbiji na prvi pogled prilično je jasan. Ukoliko vas neko napadne, imate pravo na nužnu odbranu koja mora biti istovremena i srazmerno iste jačine kao i napad. Međutim, da li je odbrana bila srazmerna, utvrđuje sud. Advokati kažu da je tanka granica između nužne odbrane i njenog prekoračenja i da nije lako utvrditi da li je bilo moguće kontrolisati svoje postupke u situaciji kada je strah veliki, a ugrožena i porodica ili imovina.

"Niko mirno ne može gledati u tri ujutru da se probudi da vidi nekakvog uljeza sa šrafcigerom. Vi ustvari ne znate gde je kraj njegove bahatosti, bezumnosti i nasilništva. Ne možete znati da li je neko drogiran, da li hoće da vas ubije, siluje ženu, otme dete ili pokrade pare", ističe advokat Božo Prelević.

Kada se takav predmet nađe u rukama srpskih tužilaca, posmatraju, kako kažu, celinu događaja - da li je napad bio protivpravan, a odbrana neophodna i istovremena. Prekoračenje dokazuju kada odbrana bude jača od napada.

Predsednik Udruženja javnih tužilaca Goran Ilić napominje da srpski krivični zakonik poznaje jednu situaciju kada do prekoračenja nužne odbrane dođe usled toga što je onaj ko je napadnut bio razdražen i u stanju prepasti. "U tom slučaju sud može da oslobodi kazne napadnutog bez obzira što se radi o prekoračenju nužne odbrane", dodaje Ilić.

Zakonska rešenja kod nas odgovaraju standardima u Evropi. Sveto pravo svojine karakteristično je za Ameriku, pa građani te zemlje na različite načine mogu da se odbrane, bez straha da će zbog toga odgovarati.

Profesor Krivičnog prava Milan Škulić navodi primer iz SAD od pre desetak godina.

"Neki japanski student praktično greškom zalutao kod jednog čoveka, misleći da je neka žurka u njegovoj kući ili stanu. Zbog slabog engleskog jezika delovao je nerazumljivo, čovek se uplašio i ubio ga. Čak i tada on bio oslobođen pošto se smatralo da je za to, gde smatra da je ugrožen on, odnosno njegova porodica", kaže Škulić.

Kazna za prekoračenje nužne odbrane određuje se prema krivičnom delu koje je počinjeno, pa se propisuje kazna za ubistvo, pokušaj ubistva, teške ili lake telesne povrede. Kao olakšavajuća okolnost u obzir se uzima i situacija kojoj je delo počinjeno.

Број коментара 40

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво