Читај ми!

Mešovite patrole na granici Srbije i Hrvatske

Potpisan protokol policija Srbije i Hrvatske o sprovođenju mešovitih patrola uz zajedničku državnu granicu. Protokol potpisali direktori policija Milorad Veljović Vlado Dominić u vojnoj ustanovi Morović, kod Šida.

Direktor srpske policije Milorad Veljović i glavni ravnatelj policije Hrvatske Vlado Dominić potpisali su u vojnoj ustanovi Morović, kod Šida, Protokol o sprovođenju mešovitih patrola uz zajedničku državnu granicu.

Veljović je, nakon svečanog potpisivanja, istakao da je tim činom potvrđena dobra saradnja policija dveju zemalja koje prestavljaju, kako je rekao, temelj sigurnosti i garant bezbednosti na Balkanu i šire.

"Na današnjem sastanku dogovorili smo da pored načelnika Uprava graničnih policija, budu i načelnici Uprava kriminalističkih policija. Najbitnije je da kroz ovu saradnju nastavljamo intezivnu borbu protiv graničnog kriminala, ilegalnih migracija i trgovine ljudima. Na sastanku načelnika Uprava kriminalističkih policija razmenićemo operativna saznanja u vezi sa kriminalnim grupama na obe teritorije", rekao je Veljović.

On je podsetio da su pre dve godine srpska i hrvatska policija na graničnom prelazu Batrovci - Bajakovo uspustavili zajedničku kontakt tačku, koja je dobar pokazatelj uspešne saradnje policije dveju zemalja.

"Time omogućavamo građanima Srbije i Hrvatske, u slučaju pojave određenih problema, da se oni brzo zajednički reše. Danas ih maltene rešavamo za pet minuta, a nekada je trebalo pet sati", rekao je direktor srpske policije.

On je poručio da bez dobre saradnje dve policije koja je, kako kaže iz dana u dana sve bolja, nema ni rešavanja problema organizovanog kriminala na ovim prostorima.

Veljović je kao primer dobre saradnje najavio sastanak koji će se održati narednih dana u Hrvatskoj u vezi sa predstojećom turističkom sezonom, na kojem će srpska i hrvatska policija ponovo potpisati sporazum o odlasku srpskih policajaca u hrvatska letovališta.

"Policajci iz Srbije biće dostupni svim našim turistima koji letuju u Hrvatskoj, pre svega u Istri. Građani će moći da im se obrate za pomoć, a moći ćemo to zajedno sa kolegama iz Hrvatske da rešimo", rekao je Veljović.

Dominić je poručio da će se sprovođenjem protokola povećati osećaj sigurnosti građana Srbije i Hrvatske i da će srpska policija u Hrvatskoj imati pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja.

"Ovo je kruna dosadašnje saradnje policija naših dveju zemalja. Uspostavljanje i dvogodišnji rad zajedničke kontaktne tačke na prelazu Bajakovo - Batrovci znatno doprinosi povoljnom stanju, sigurnosti i razmeni informacija između dveju policija", rekao je Dominić.

On je posebno naglasio potpisivanje protokola sa aspekta skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU i preuzimanja nadzora spoljnih granica te zajednice.

"Formalno pravnom potvrdom statusa Srbije, kao zemlje kandidata za ulazak u EU sigurnost njenih granica premešta se i u fokus evropskih interesa", rekao je Dominić i podsetio na dosadašnju dobru saradnju hrvatske i srpske policije posebno kada je reč o sudbini organizovanog kriminala i borbi protiv navijačkog huliganizma.

MUP Srbije je, do sada, potpisao sporazume-protokole o sprovođenju mešovitih patrola sa Ministarstvima unutrašnjih poslova BiH, Crne Gore, Bugarske, Makedonije i Mađarske.
Protokoli su na snazi sa svim navedenim državama, osim sa Mađarskom, sa kojom je sporazum potpisan ali se još ne primenjuje.

Protokol se potpisuje na neodređeno vreme, a svaka strana potpisnica može diplomatskim putem da ga otkaže. Otkaz stupa na snagu, najčešće, tri meseca otkad druga strana potpisnica primi obaveštenje o otkazu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво