Читај ми!

Milioni izostanaka iz škole

Đaci u Srbiji u prošloj godini imali čak četiri miliona neopravdanih izostanaka iz škole. Svaki učenik, u proseku, napravio 58 opravdanih i šest neopravdanih.

Kako bi se otklonilo ono što je loše u obrazovnom sistemu, Ministarstvo prosvete je na osnovu inspekcijske kontrole napravilo računicu. U prošloj godini đaci u Srbiji imali su čak četiri miliona neopravdanih izostanaka iz škole. U proseku, svaki učenik je napravio 58 opavdanih i šest neopravdanih.

Najviše su izostajali osnovci u Zaječaru, a najmanje njihovi vršnjaci u Novom Pazaru. U srednjoj školi najviše opravdanih broje Kragujevčani 103, a neopravdanih Somborci – 13,9.

Razlozi izostanaka su dosada, nenaučeno gradivo, ali i kalkulacije, priznaju i učenici i nastavnici. Sa starijim razredima raste i broj izostanaka.

Profesori iz Čačka i Kruševca kažu da se dešava da, kada se čitaju obaveštenje o opomenama i vaspitno-disciplinskim merama, da ta deca budu junaci kojima se aplaudira.

Kako navode, dešava se i da najbolji đaci pobegnu sa časova neočekivano.

"Nije reč o dešavanju unutar škole, nego i unutar društva. I obrazovanje mora da dobije mesto koje mu pripada", ističe ministar prosvete Žarko Obradović.

Profesori kažu da deo krivice snose i roditelji, koji deci pravdaju izostanke. A kako je osnovna škola obavezna, u drugu školu, zbog neopravdanih, premešteno je 159 učenika.

Načelnik Republičke prosvetne inspekcije Velimir Tmušić rekao je da mora da se napravi analiza posle svakog neopravdanog izostanka, da roditelj bude pisano obavešten, da se pojačano radi sa učenikom, da se vaspitno radi sa učenikom, a ne da se čeka da on stekne uslov da bude isključen, pa da se pokrene disciplinski postupak.

Ministartvo je obavezalo škole da donesu pravila ponašanja i zaposlenih, i roditelja, i učenika. Njima se tačno određuje način pravdanja izostanaka deteta sa nastave.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво