Читај ми!

Umro Dinko Tucaković

Reditelj, filmski teoretičar i kritičar Dinko Tucaković umro je u 53. godini u Beogradu.

Filmski reditelj, scenarista, kritičar i istoričar filma Dinko Tucaković noćas je iznenada preminuo u 53. godini u Beogradu.

Tucaković je rođen 1960. godine u Zenici. Završio je srednju školu u Sarajevu i Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu 1984. godine, grupu za film i TV režiju.

Snimio je dva celovečernja igrana filma Šest dana juna, Doktor Rej i đavoli. Kao reditelj supervizor završio je film Živojina Pavlovića Država mrtvih. Tucaković je za RTS pripremio novi serijal dokumentarnog programa Srbi u Holivudu.

Filmski teoretičar i kritičar, pisao je za sve glavne jugoslovenske časopise, kao i za Positif i Sight and sound.

Autor je više filmskih knjiga, Tajni život filma (1993), Stranci u raju (1998). Radio je kao selektor više nacionalnih filmskih festivala, član žirija Fiprescija u Ansiju, Beču i Kanu 2000. godine.

Njegovi filmovi su učestvovali na međunarodnim filmskim festivalima, Berenice (Madrid), Six days in june (Selb), The letter (Berlin).

Osvojio je više nagrada na nacionalnim filmskim festivalima. Bio je upravnik Muzeja konoteke, predsedavajući Saveta FEST-a, a radio je i kao filmski kritičar za časopis Vreme.

Reditelj i upravnik Muzeja kinoteke Dinko Tucaković bio je čovek koji je zaista razumeo i voleo film, ističu njegove kolege iz Jugoslovenske kinoteke.

"Jugoslovenska kinoteka je 23 godina sa ponosom najavaljivala kulturne, intelektualne i kreativne podvige Dinka Tucakovića - upravnika Muzeja kinoteke, filmskog i TV reditelja i scenariste, novinara, esejista, erudite - čoveka koji je zaista razumeo i voleo film", navodi se u saopštenju te ustanove kulture. 

Vest o njegovoj smrti Kinoteka objavljuje "sa dubokom nevericom i uznemirenjem", ali ističe da je Tucakovć "neumorno ugrađivao sebe u put kojim će Kinoteka ići još zadugo". 

Vreme komemoracije i sahrane biće naknadno objavljeni. 

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво